Ρωσικό πλήγμα στη λασπωμένη Χερσώνα - Κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσικό πλήγμα στη λασπωμένη Χερσώνα - Κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:58 Δημιουργία 08/06/23, 21:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ρωσικό πλήγμα στο κέντρο της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, πόλη που έχει πληγεί από μεγάλες πλημμύρες μετά την καταστροφή φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού.

«Μετά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού, υπάρχουν άμαχοι τραυματίες και νεκροί στο κέντρο της πόλης της Χερσώνας. Ο αριθμός τους μένει να διευκρινιστεί», δήλωσε ο Σέργκι Σεργκέγεφ, υπεύθυνος για τον Τύπο στην περιοχή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή εισαγγελία, «ένας άμαχος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν». Σε ένα χωριό κοντά στη Χερσώνα «τέσσερις κάτοικοι τραυματίστηκαν» σε άλλο πλήγμα, προστίθεται σε ανακοίνωση.

Η γενική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά το περιστατικό αυτό και άλλοι τέσσερις σε άλλη τοποθεσία και ότι έχει αρχίσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου. «Λόγω των στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών των κατοχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μέτρων για την εκκένωση στην πόλη, ένας άμαχος έχασε τη ζωή του».

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Telegram ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στη Χερσώνα διευκρινίζοντας ότι «δεν έχει πληροφορίες» για νεκρούς.

Το υπουργείο επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στο έδαφος που έχει καταλάβει στην περιοχή της Χερσώνας, προσθέτοντας: «Και συνεχίζει να εμποδίζει την Ουκρανία να σώζει το πιο πολύτιμο, τις ανθρώπινες ζωές».

Ο κυβερνήτης Ολεκσάντρ Προκούντιν επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό και διευκρίνισε ότι μεταξύ των ανθρώπων αυτών είναι «δύο διασώστες, ένας αστυνομικός, ένας νοσοκόμος και ένας Γερμανός εθελοντής».

Ο κυβερνήτης δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το 68% του πλημμυρισμένου εδάφους στην περιφέρεια της Χερσώνας βρίσκεται στην κατεχόμενη από τη Ρωσία αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες τον ρωσικό στρατό για πλήγματα στη Χερσώνα, τη στιγμή που οι αρχές εκκενώνουν τις πλημμυρισμένες περιοχές όπου χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους μετά την καταστροφή φράγματος που βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο.

Η Ρωσία, αντίθετα, δηλώνει ότι ο ουκρανικός στρατός στοχεύει άμαχους που απομακρύνονται από τις εστίες τους, έχοντας σκοτώσει δύο νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τις εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές κατοχής.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Η στάθμη του νερού σε ταμιευτήρα στη νότια Ουκρανία πλησιάζει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, μετά την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Την ίδια ώρα Μόσχα και Κίεβο εξακολουθούν αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, από την οποία πλημμύρισε μια μεγάλη έκταση και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Ο Ιχόρ Σιρότα, ο γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Ukrhydroenergo, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι αν η στάθμη πέσει έστω και μία σταγόνα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, θα επηρεαστεί ο πυρηνικός σταθμός αλλά και η υδροδότηση των γύρω περιοχών.

«Πλησιάζουμε σε αυτήν τη νεκρή ζώνη, στα 12,7 μέτρα. Κάτω από αυτό το επίπεδο δεν θα υπάρχει νερό για τις δεξαμενές ψύξης του σταθμού της Ζαπορίζια (…) ή για όλες τις περιοχές», είπε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε την Τρίτη ότι ο πυρηνικός σταθμός έχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων «για πολλούς μήνες», καθώς τροφοδοτείται από μια δεξαμενή πάνω από τον ταμιευτήρα.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση το πρωί ήταν «σταθερή και υπό έλεγχο».

«Αυξήστε τις παραδόσεις ρεύματος»

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία ζητά από την Ευρώπη «να αυξήσει αισθητά» τις παραδόσεις ηλεκτρικού ρεύματος λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της χώρας και την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, που προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα.

«Ζητάμε από την Ευρώπη» να αυξήσει» στα 2 γιγαβάτ, αντί για 1 που είναι σήμερα, την ηλεκτρική ενέργεια που στέλνει στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουτσένκο.

Στην περιοχή που έχει πλημμυρίσει, στη Χερσώνα, «έως και 80 οικισμοί ενδέχεται να έχουν καταστραφεί» ενώ 20.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τουλάχιστον 100.000 στρέμματα αγροτικής γης έχουν υποστεί ζημιές, εξήγησε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προκαταρκτικά στοιχεία». Η καταστροφή του φράγματος απειλεί επίσης την παροχή πόσιμου νερού σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ντνίπρο και το Μικολάιφ, πρόσθεσε.

Ο Χαλουτσένκο διαβεβαίωσε ότι «σε αυτό το στάδιο» δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που όμως πρέπει «να παρακολουθείται».

Αν σου άρεσε κάνε