Νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής από τον Ερντογάν δείχνει η βουτιά της λίρας

Νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής από τον Ερντογάν δείχνει η βουτιά της λίρας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:46 Δημιουργία 07/06/23, 21:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας από τον Μεχμέτ Σιμσέκ, πολιτικό που εμπιστεύονται οι αγορές από τη θητεία του παλαιότερα στη θέση αυτή, είχε θεωρηθεί ως στροφή του προέδρου Ερντογάν σε πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές μετά τους πειραματισμούς των τελευταίων ετών που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα.

Η σημερινή μεγάλη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε κατά 7% στο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 23,17 λιρών ανά δολάριο, με τις φετινές απώλειες της να ξεπερνούν το 19%, δείχνει ότι η πολιτική της Τουρκίας στην οικονομία αλλάζει.

Και αυτό γιατί η πτώση της λίρας έστειλε «ισχυρό μήνυμα» ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος και θα αφήσει την ισοτιμία της λίρας να ισορροπήσει χωρίς κρατική στήριξη. Βεβαίως, σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν διαθέτει πλέον τα αναγκαία συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Το μεγαλύτερο διάστημα φέτος οι τουρκικές Αρχές ασκούσαν ασφυκτικό έλεγχο στην ισοτιμία της λίρας, χρησιμοποιώντας δεκάδες δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα, με αποτέλεσμα το επίπεδό τους να γίνει αρνητικό (-4,4 δισ. δολάρια) τον Μάιο καθώς η ζήτηση συναλλάγματος εκτινάχθηκε στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με traders, η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και του χρυσού της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να ακολουθήσει η αύξησή τους εν μέσω ενδείξεων αλλαγής της συναλλαγματικής πολιτικής.

Μία ακόμη ένδειξη ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει την οικονομική πολιτική του είναι ότι οι αγορές αναμένουν την αντικατάσταση του κεντρικού τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσίογλου, μέσω του οποίου ο Τούρκος πρόεδρος ασκούσε την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική της μείωσης των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Βλέπουμε να εκτυλίσσεται μία ομαλοποίηση της πολιτικής... Θεωρώ ότι βλέπουμε την πίεση που ασκεί ο Σιμσέκ στην κεντρική τράπεζα για ορθολογική πολιτική», δήλωσε στέλεχος της BlueBay Asset Management.

Η υποχώρηση της λίρας

Άλλος trader σημείωσε ότι η λίρα πλησιάζει τα «αναμενόμενα επίπεδα» με ισχυρές ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες θα συνεχισθούν για κάποιο χρονικό διάστημα. «Η λίρα πλησιάζει κάθε μέρα και πιο κοντά στο επίπεδο που δεν θα χρειάζεται να υποστηριχθεί με συναλλαγματικά διαθέσιμα», είπε.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι το τουρκικό νόμισμα θα υποχωρήσει σε ένα εύρος τιμής 25-28 λιρών ανά δολάριο.

Με την καθοδήγηση του Ερντογάν, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιό της στο 8,5% από 19% το 2021 για να ενισχύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά προκάλεσε μία ιστορικών διαστάσεων κρίση της λίρας τον Δεκέμβριο του 2021 και εκτίναξε τον πληθωρισμό πάνω από το 85% το 2022.

Ο Ερντογάν εξετάζει τον διορισμό ως διοικητή στην κεντρική τράπεζα της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, ενός υψηλόβαθμου οικονομικού στελέχους στις ΗΠΑ, με την οποία συναντήθηκε ο Σιμσέκ στην Αγκυρα τη Δευτέρα. Η Ερκάν θα ήταν η πέμπτη κεντρική τραπεζίτης της Τουρκίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθώς ο Ερντογάν είχε απολύσει τους προηγούμενους διοικητές.

Οι τουρκικές Αρχές ελπίζουν τώρα ότι οι ξένοι επενδυτές θα επανέλθουν μετά από την πολυετή απομάκρυνσή τους, αλλά οικονομικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι ο Ερντογάν είχε επανέλθει σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και άλλες φορές στο παρελθόν για να αλλάξει πορεία λίγο μετά.

Ανεβαίνει το Χρηματιστήριο

Τα τουρκικά κρατικά ομόλογα με νόμισμα αναφοράς το δολάριο έχασαν γρήγορα τα κέρδη που σημείωναν σήμερα. Το spread που ζητούσαν οι επενδυτές σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα διευρύνθηκε στις 472 μονάδες βάσης μετά τη μείωσή του σχεδόν στις 200 μ.β. το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου.

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης BIST 100 έκανε ράλι στις 9 από τις 10 τελευταίες συνεδριάσεις και κατέγραφε κέρδη 3,8% σήμερα.

«Ακόμη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, η διαδικασία για να εισέλθει η Τουρκία σε μία βιώσιμη πορεία θα είναι ταραγμένη και πιθανόν θα απαιτήσει σημαντική υποτίμηση και υψηλότερες αποδόσεις», σημείωσε στέλεχος της GAM.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε