Μεχμέτ Σιμσέκ: Το υπερόπλο του Ερντογάν για την ανάταξη της Τουρκικής οικονομίας

Μεχμέτ Σιμσέκ: Το υπερόπλο του Ερντογάν για την ανάταξη της Τουρκικής οικονομίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:26 Δημιουργία 02/06/23, 14:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να διορίσει τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως νέο υπουργό Οικονομικών, έναν υπέρμαχο συμβατικών οικονομικών πολιτικών προκειμένου να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει αύριο τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Ο 56χρονος Μεχμέτ Σιμσέκ αναμένεται να ομαλοποιήσει τις οικονομικές πολιτικές μετά την αντισυμβατική προσέγγιση επί σειρά ετών που οδήγησε σε έναν αστρονομικό πληθωρισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι γνωστός για τις ανορθόδοξες παρεμβάσεις του στη νομισματική πολιτική και τις απολύσεις κεντρικών τραπεζιτών που δεν ακολουθούσαν τη γραμμή του, θα πρέπει να δώσει στο νέο υπουργό επαρκή αυτονομία -σχεδόν λευκή επιταγή- προκειμένου να πείσει τους παρατηρητές ότι η στροφή του δεν είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου.

Οι τουρκικές μετοχές έκαναν άλμα μετά την είδηση, με τον τραπεζικό δείκτη του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης να ανοίγει με κέρδη 6,6%, ενώ πριν από λίγο ο γενικός δείκτης σημείωνε άνοδο 2%.

Μείωση των CDS και υποχώρηση της λίρας

Το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου μη αποπληρωμής κρατικών ομολόγων (CDS) μειώθηκε, όπως και η απόδοση των δολαριακών 10ετών τουρκικών ομολόγων που υποχώρησε στο 9,32%.

Ωστόσο, η τουρκική λίρα υποχωρούσε 0,3% έναντι του δολαρίου καθώς οι traders στάθμιζαν την πιθανότητα να τερματισθούν οι έμμεσες κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Οι επενδυτές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα από την Κυριακή που ο Ερντογάν νίκησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με τη λίρα να σημειώνει νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Σε ομιλία του μετά τις εκλογές, ο Ερντογάν δεσμεύτηκε να ορίσει «μία οικονομική ομάδα με διεθνή αξιοπιστία».

Αναλυτής της Merrill Lynch

Ο κ. Σιμσέκ, αναλυτής στην αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch που χαίρει σεβασμού από τους επενδυτές γιατί υποστηρίζει ορθόδοξες οικονομικές θέσεις, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τον Ερντογάν. Είναι γνώριμός του καθώς είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε προηγούμενα υπουργικά συμβούλια, ενώ είχε παραιτηθεί το 2018 όταν ο Ερντογάν απέκτησε τεράστια εξουσία με την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε προεδρικό.

Νωρίτερα φέτος, ο κ. Σιμσέκ είχε διαψεύσει επαφές του με τον Ερντογάν για την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική. Ωστόσο, μετά τη νίκη της Κυριακής, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, ζητώντας του αυτονομία στη νομισματική πολιτική ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι υπέρ της συμμετοχής του Σιμσέκ στην κυβέρνηση πίεσε και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ερντογάν.

Ακόμη, όμως, και αν ο Σιμσέκ διασφαλίσει την αυτονομία που χρειάζεται για να διορθώσει τα οικονομικά της Τουρκίας μετά από σειρά ετών ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, παραμένουν οι αμφιβολίες για την υπομονή που θα δείξει ο Ερντογάν, ο οποίος είναι κάθετος ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μειώνουν τον πληθωρισμό, αντίθετα με την πολιτική που ακολουθούν οι άλλες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο.

Αν σου άρεσε κάνε