Χαμηλό διετίας για τον παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων

Χαμηλό διετίας για τον παγκόσμιο δείκτη τιμών τροφίμων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:48 Δημιουργία 02/06/23, 12:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο παγκόσμιος δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων υποχώρησε τον Μάιο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας, καθώς οι απότομες μειώσεις στις τιμές των φυτικών ελαίων, των δημητριακών και των γαλακτοκομικών υπερκάλυψαν τις αυξήσεις στη ζάχαρη και το κρέας.

Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα πλέον εμπορεύσιμα είδη διατροφής, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 124,3 μονάδες τον Μάιο έναντι του αναθεωρημένου 127,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε ο οργανισμός την Παρασκευή.

Η μέτρηση του Μαΐου είναι η χαμηλότερη από τον Απρίλιο του 2021 όταν ο δείκτης ήταν 22% κάτω από το ιστορικό μέγιστο που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ξεχωριστή έκθεση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, ο FAO προέβλεψε ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος θα ανέλθει σε 2,813 δισεκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 1% από το 2022, που αντανακλά κυρίως την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής αραβοσίτου.

Οι τιμές στην Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου, στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε ο πληθωρισμός στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο, ωστόσο αντίθετη τροχιά καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και και καπνού αυξήθηκαν τον Μάιο στην Ελλάδα 9,8% έναντι αύξησης 9,6% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών.

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 12,5% έναντι αύξησης 13,5% τον Απρίλιο.

Αν σου άρεσε κάνε