Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα CDS οκτώ κορυφαίων ευρωτραπεζών

Στο στόχαστρο της Κομισιόν τα CDS οκτώ κορυφαίων ευρωτραπεζών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:08 Δημιουργία 31/05/23, 21:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαπραγμάτευση των credit default swaps οκτώ κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πρόταση που αναμένεται να καταθέσει προς συζήτηση στη συνάντηση των κρατών μελών της ΕΕ, την Πέμπτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται στοιχεία από το σχέδιο που θα καταθέσει η Κομισιόν, το θέμα του στενότερου ελέγχου των CDS βρέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ένωσης μετά την πρόσφατη τραπεζική καταιγίδα, την αναγκαστική διάσωση της Credit Suisse που προκάλεσε τεράστια αστάθεια στην αγορά των CDS, αλλά και τον τρόπο που στοχοποιήθηκε για λίγα 24ωρα η Deutsche Bank.

«Ένα από τα συμπεράσματα των γεγονότων της Παρασκευής, 24 Μαρτίου (σ.σ.: όταν δηλαδή μπήκε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων η Deutsche Bank) είναι πως τα συμβόλαια των CDS είναι αδιαφανή και μη ρευστοποιήσιμα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο. Αυτό εξηγεί γιατί, έστω και ένα μόνο, ακόμη και μικρό συμβόλαιο CDS μπορεί να πυροδοτήσει έντονες διακυμάνσεις στις τιμές τόσο των εταιρικών ομολόγων όσο και των μετοχών.

Για το λόγο αυτό η πρόταση καλεί σε «στοχευμένες τροποποιήσεις» στους κανόνες διαφάνειας που διέπουν τις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο κυρίως τα CDS συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Η λίστα περιλαμβάνει συγκεκριμένα οκτώ τράπεζες, την Deutsche Bank, την BNP Paribas, την Credit Agricole, την Societe Generale, την Santander, την ING Bank, την Intesa Sanpaolo και την DZ Bank.

Σημειωτέον πως τα κράτη μέλη και η Ευρωβουλή ήδη διαπραγματεύονται και την ανανέωση των θεσμικών κανονισμών MiFID II με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της ανθεκτικότητας και της ακεραιότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών

Στη συνέχεια η αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) θα μπορεί να θέσει ένα πλαίσιο για τη δημοσίευση των τιμών των CDS, όπως την κατάταξη των spread των CDS, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση της αγοράς.

Όπως αναφέρει η πρόταση της Κομισιόν η ατελής και ασύμμετρη αναφορά των συμβολαίων CDS που συνδέονται με συστημικά σημαντικές τράπεζες προκαλεί ανασφάλεια στις αγορές, ειδικά σε περιόδους αναταραχής.

Στις ΗΠΑ, οι ρυθμιστικές αρχές των παραγώγων απαιτούν τη δημοσίευση μιας συναλλαγής σε CDS αμέσως μόλις είναι τεχνικά δυνατόν, συνήθως μέσα σε 15 λεπτά, για τζίρους άνω των 5 εκατ. δολαρίων. Αντιθέτως στην Ευρώπη σήμερα οι συναλλαγές δημοσιεύονται τη δεύτερη εργάσιμη ημέρα μετά την ημερομηνία της συναλλαγής, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δώσει περιθώρια που μπορεί να φτάσουν τις τέσσερις εβδομάδες, σε κάποιες περιπτώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε