Ρετζέπ Ταγίπ... Ατατούρκ - Θρίαμβος Ερντογάν με 51,4%

Ρετζέπ Ταγίπ... Ατατούρκ - Θρίαμβος Ερντογάν με 51,4%

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:33 Δημιουργία 28/05/23, 20:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νικητής με 51,4% αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.

Ο Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου προηγείται στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη, στα τουρκικά παράλια και στην ανατολική Τουρκία.

«Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού», είπε ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, λίγο πριν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου από την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων. «Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε ο εκπρόσωπος μεταξύ άλλων.

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 17:00, με τον Ερντογάν να είναι το φαβορί, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα βρεθεί για άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να τον ανατρέψει εδώ και 13 χρόνια.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες δηλώσεις του μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η συμμετοχή άγγιξε το 84,93%, έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο. Κόσμος έχει αρχίσει ήδη να συγκεντρώνεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος του κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα δύο αντίπαλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, Anka και Anadolu, έδωσαν διαφορετικά αποτελέσματα για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, το Anka έδινε προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με βάση το 42% των καλπών που άνοιξαν -με 50,87% έναντι 49,13%.

Αντίθετα, το Anadolu έδινε ευρύ προβάδισμα στον κ. Ερντογάν με 57,09%. έναντι 42,91% και πάλι με βάση το 42% των καλπών. Όπως εξηγεί το BBC, δεν είναι το ποσοστό των ψήφων που καταμετρήθηκαν, αλλά το ποσοστό των 192.214 καλπών, επειδή κάθε κάλπη έχει διαφορετικό αριθμό ψήφων.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει exit poll, ενώ είχε γίνει γνωστό ότι τα πρώτα αποτελέσματα επρόκειτο να ανακοινωθούν εντός δύο ωρών από το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Όπως σημειώνει το δίκτυο Al Jazeera, έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά εκλογικών παρατυπιών σε ολόκληρη την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι σημειώθηκαν επιθέσεις κατά εκλογικών αντιπροσώπων και παρατηρητών, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις ψηφοφόρων που εξακολουθούν να εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους αν και έχουν πεθάνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Τουρκία είχαν ξεκινήσει από νωρίς να ετοιμάζουν το μπαλκόνι του Προεδρικού Μεγάρου για την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού συνήθως μετά τις εκλογές ο ίδιος βγαίνει για την ομιλία στο μπαλκόνι του κόμματος.

Πρώτος ο Κιλιτσντάρογλου στην Ελλάδα

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται άνετα με 71,4% έναντι 28,5% για τον Ερντογάν, με καταμετρημένο περίπου το ένα τρίτο των ψήφων.

Στον πρώτο γύρο το ποσοστό ήταν 75,88% υπέρ του Κιλιτσντάρογλου και 16,99% για τον Ερντογάν.

Τα πρώτα δεδομένα έδειχναν επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) και της Μέσης Ανατολής (Αίγυπτος, Λιβύη). Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν πρώτος στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την Κίνα και την Αυστραλία.

«Συνεχίστε να παρακολουθείτε την καταμέτρηση»

Σε μια πρώτη δήλωση από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο εκπρόσωπος του κόμματος ζήτησε από τους υποστηρικτές του κόμματος να συνεχίσουν να παρακολουθούν την καταμέτρηση στις κάλπες.

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματά μας, η κούρσα είναι στήθος με στήθος. Συνεχίστε να κάνετε το καθήκον σας μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», είπε.

Επίσης, αφήνοντας μια αιχμή κατά της απόφασης του Ερντογάν να εκφωνήσει νικητήριο λόγο στους υποστηρικτές του από την έδρα του AKP στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του CHP είπε ότι «κανένας δεν πρέπει να προσπαθεί να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι».

Η μοιρασιά των εδρών

Οι Τούρκοι ψήφισαν για την Εθνοσυνέλευση στον πρώτο γύρο, στις 14 Μαΐου. Το κόμμα του Ερντογάν έχει άνετη πλειοψηφία επί των 600 εδρών του σώματος. Οι έδρες μοιράζονται ως εξής:

323 για το AKP του Ερντογάν και τους εθνικιστές του MHP

212 για τους Ρεπουμπλικανούς (CHP) και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ

65 έδρες για τα μικρότερα αριστερά κόμματα.

Εξάλλου, στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του Φαναρίου μετέβη σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ασκώντας το εκλογικό δικαίωμά του, όπως είχε πράξει και στον πρώτο γύρο των εκλογών, πριν από δύο εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε