Ακάρ σε Ελλάδα: «Ατυχές να μιλάτε για Γενοκτονία του Πόντου...»

Ακάρ σε Ελλάδα: «Ατυχές να μιλάτε για Γενοκτονία του Πόντου...»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:44 Δημιουργία 24/05/23, 22:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ατυχείς χαρακτήρισε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ τις αναφορές Ελλήνων πολιτικών στη Γενοκτονία του Πόντου ισχυριζόμενος ότι δηλώσεις σαν αυτές «καθυστερούν τις αμοιβαίες συμφωνίες και βλάπτουν και τις δύο πλευρές».

«Αν προσπαθήσεις να επικαλεστείς πράγματα που δεν έχουν ουσιαστική βάση, τότε θα πούμε και για σφαγές που διέπραξαν (οι Ελληνες) στην Ανατολία το 1919-1922. Υπήρξε και μια σφαγή που λέγεται “της Τρίπολης”», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας τόνισε: «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

Η δήλωση του Ακάρ

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ακάρ έχει ως εξής:

«Οταν είμαστε σε μια τέτοια περίοδο, δηλαδή όταν συμβαίνει μια τέτοια διαδικασία, είναι ατυχές ξαφνικά να βγαίνει κανείς και να μιλάει έτσι, να χρησιμοποιεί μια τέτοια έκφραση, να αναφέρεται σε “Πόντο” κ.λπ. Αυτό είναι απλά ατυχές.

Αν προσπαθήσεις να εκφραστείς με τέτοιο τρόπο, να επικαλεστείς πράγματα που δεν έχουν ουσιαστική βάση, τότε θα πούμε και άλλα. (Θα πούμε για) τις σφαγές που διέπραξαν στην Ανατολία το 1919-1922. Υπήρξε και μια σφαγή που λέγεται “της Τρίπολης”. Η σφαγή όλων των ανθρώπων σε εκείνη την πόλη. Αν, λοιπόν, πάμε σε αυτά τα πράγματα, θα συνεχιστούν αέναα.

Επομένως, εμείς λέμε να μην υπεισέλθουμε σε αυτά. Αφήστε τους ιστορικούς να διαβάζουν, να γράφουν και να ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι ο αμοιβαίος διάλογος. Και οι διάλογοι έχουν διάφορα στάδια.

Μεταξύ αυτών, η δράση η δική μας, ως υπουργείο, είναι τα αμοιβαία μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Υπάρχουν επιμέρους δράσεις που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. – Το θέσαμε με τον συνομιλητή μας, που ήταν τότε αρχηγός του ΓΕΣ και μετά έγινε υπουργός, γίναμε και οι δύο υπουργοί. Είπαμε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο, τα τουρκοελληνικά προβλήματα, δεν είναι τόσο απλά. Δεν είναι προβλήματα που μπορούν να λυθούν άμεσα, οπότε ας σχηματίσουμε αντιπροσωπείες.

Ας συναντηθούν οι αντιπροσωπείες. Αφήστε τους ειδικούς που γνωρίζουν το θέμα εδώ και καιρό να συνομιλήσουν και να βρουν μια λύση. Στην πραγματικότητα, αυτό το αποδέχτηκαν. Δύο φορές οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα και οι αντιπροσωπείες τους ήρθαν εδώ. Είπαμε να ξαναρχίσουμε αυτές τις συναντήσεις. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ήρθε στο Hatay. Καθίσαμε εκεί και μιλήσαμε. Ας ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες μετά τις εκλογές, είπαμε, και ας συνεχίσουμε τις επαφές μας, ας λύσουμε τα προβλήματά μας πολιτισμένα μέσα από τον διάλογο, σε αυτό το διεθνές πλαίσιο.

Τώρα, λοιπόν, ενώ υπάρχει μια τέτοια διαδικασία… ίσως λόγω εκλογικού κλίματος, ίσως στο πλαίσιο των εκλογών, έκαναν κάτι τέτοιο. Είναι πολύ λάθος, είναι απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό. Το απορρίπτουμε κατηγορηματικά. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε με κανέναν τρόπο. Και, όπως λέγαμε πάντα, το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα, όλα αυτά, είναι υπόθεση των ιστορικών… Ας δουλέψουν, κύριε. Θα συνεχίσουμε. Αν επιδιώκουν να φτάσουν κάπου με το να μας φιμώνουν ή να μας καταπιέζουν, ή προσπαθώντας να μας εκθέσουν επηρεάζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη με μια σειρά από κατηγορίες που δεν στοιχειοθετούνται ποτέ και με κανέναν τρόπο, να ξέρουν ότι δεν θα καταλήξουν πουθενά.

Αυτό απλώς θα καθυστερήσει τη διαδικασία. Αυτό καθυστερεί τις αμοιβαίες συμφωνίες και βλάπτει και τις δύο πλευρές. Εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε καλοί γείτονες. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου. Λέμε ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με διαπραγματεύσεις, ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους.

Εμείς, όμως, λέμε επίσης ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να μας παρεξηγήσετε, γιατί αυτό δεν είναι αδυναμία. Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τα δικαιώματά μας, ποτέ δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματά μας ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Και αυτό δεν είναι απειλή».

Αν σου άρεσε κάνε