«Τα διαμάντια της Ρωσίας δεν είναι παντοτινά» - Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι G7

«Τα διαμάντια της Ρωσίας δεν είναι παντοτινά» - Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι G7

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:50 Δημιουργία 19/05/23, 14:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποφάσισαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής η οποία διεξάγεται στην πόλη Χιροσίμα, της Ιαπωνίας.

Οι κυρώσεις αποσκοπούν «να στερήσουν τη Ρωσία από τεχνολογίες, βιομηχανικό εξοπλισμό και υπηρεσίες της G7 που υποστηρίζουν την πολεμική επιχείρησή της», σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης νέων προσπαθειών προκειμένου να αυστηροποιήσουν τη θέση τους εναντίον της Μόσχας, 15 μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σήμερα «επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να κάνουμε κοινό μέτωπο εναντίον του παράνομου, αδικαιολόγητου και απρόκλητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφεραν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών στον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς), με την οποία συνδέεται η ΕΕ, στο κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησαν έπειτα από συνεδρίαση αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Τι περιλαμβάνουν

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «απαραίτητων για τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης» καθώς και τη στόχευση οντοτήτων που κατηγορούνται ότι διοχετεύουν υλικό προς το μέτωπο για λογαριασμό της Μόσχας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ είχαν δώσει τον τόνο ανακοινώνοντας σήμερα το πρωί νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας προκειμένου να «περιορίσουν σημαντικά την πρόσβαση της Ρωσίας σε προϊόντα απαραίτητα για τις πολεμικές δυνατότητές της».

Η Βρετανία ακολούθησε ανακοινώνοντας νέα μέτρα που θέτουν στο στόχαστρο τον ρωσικό μεταλλευτικό τομέα, μεταξύ των οποίων την επικερδή βιομηχανία της διαμαντιού, που αποφέρει κάθε χρόνια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία.

Στην ανακοίνωσή της, η G7 δεσμεύτηκε επίσης να «περιορίσει το εμπόριο και τη χρήση διαμαντιών που εξορύσσονται, υφίστανται επεξεργασία ή εμφανίζονται στη Ρωσία», κυρίως καταφεύγοντας σε τεχνολογίες εντοπισμού.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά», δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι κυρώσεις αυτές δείχνουν πως «η G7 παραμένει ενωμένη απέναντι στην απειλή της Ρωσίας και σταθερή στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία», δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.
Οι ηγέτες της G7 ανέφεραν επίσης ότι διασφάλισαν πως η Ουκρανία θα έχει τη δημοσιονομική υποστήριξη που χρειάζεται φέτος και στις αρχές του 2024.

Αν σου άρεσε κάνε