Οι ουρανοξύστες βυθίζουν τη Νέα Υόρκη - Πως εξηγούν οι γεωλόγοι το επικίνδυνο φαινόμενο

Οι ουρανοξύστες βυθίζουν τη Νέα Υόρκη - Πως εξηγούν οι γεωλόγοι το επικίνδυνο φαινόμενο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:45 Δημιουργία 18/05/23, 19:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Συναγερμό για τη Νέα Υόρκη και την ευστάθεια του υπεδάφους της χτυπούν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου καθώς όπως λένε η μεγαλούπολη βυθίζεται κάθε χρόνο υπό των βάρος κτιρίων και ουρανοξυστών.

Ομάδα επιστημόνων του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) και του Πανεπιστημίου του Ρόουντ Άιλαντ, ανακάλυψε σύμφωνα με τη New York Post, ότι, το βάρος των ουρανοξυστών ευνοεί τη βύθιση πέντε μεγάλων συνοικιών της Νέας Υόρκης κατά ένα με δύο χιλιοστά ετησίως. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιοχές που βυθίζονται ταχύτερα.

Αν και μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι πολύ μικρή η βύθιση το γεγονός αυτό κάνει την πόλη του Μεγάλου Μήλου ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, γεωλόγο, Τομ Πάρσονς.

Μία από τις περιοχές που κινδυνεύει περισσότερο είναι το Κάτω Μανχάταν ενώ υπάρχει ανησυχία και για το Μπρούκλιν και την περιοχή Κουίνς.

«Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από τον κίνδυνο πλημμυρών. Η απειλή της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού στη Βόρεια Αμερική. Η περιοχή, όπου διαμένουν 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζει διάφορους βαθμούς επικινδυνότητας από πλημμύρες στη Νέα Υόρκη», υποστηρίζει ο κ. Πάρσονς.

Οι κίνδυνοι δεν σταματούν εκεί: «Με την έκθεση των θεμελίων σε αλμυρό νερό, μπορεί να διαβρωθεί ο χάλυβας και το χημικά αποδυναμωμένο σκυρόδεμα προκαλώντας δομική εξασθένηση των κτιρίων», προσθέτει.

Ήδη η πόλη έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από το πέρασμα δύο τυφώνων την τελευταία 10ετία του Σάντι και του Ίντα.

«Η Νέα Υόρκη είναι τρίτη στον κόσμο σε ό,τι αφορά την έκθεση σε πλημμύρες, ενώ το 90% από τις 67.400 κατασκευές στην πόλη μετά τον τυφώνα Σάντι δεν έχουν κατασκευαστεί με τους απαιτούμενους κανόνες ασφαλείας» καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε