Οριακές εκλογές στην Τουρκία - Μάχη σώμα με σώμα Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου για τον προεδρικό θώκο

Οριακές εκλογές στην Τουρκία - Μάχη σώμα με σώμα Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου για τον προεδρικό θώκο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:45 Δημιουργία 09/05/23, 20:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οριακή είναι η μάχη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής, 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας MAK, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκεντρώνει το 45,4% των προτιμήσεων, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται με 50,9%.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η επίθεση στο λεωφορείο του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην Ερζερούμ, «φρέναρε» την τάση ενίσχυσης του Τούρκου προέδρου και μάλιστα ίσως δώσει αρκετή ώθηση στον κ. Κιλιτσντάρογλου ώστε να «πιάσει» το πολυπόθητο 50% στον πρώτο γύρο.

«Η πλάστιγγα τη μία στιγμή γέρνει προς τον Ερντογάν και την άλλη προς την αντιπολίτευση. Σε αυτό το μοτίβο φαίνεται πως θα κινηθούν τα πράγματα μέχρι την Κυριακή. Τελικά στόχος και των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι να κόψουν το νήμα από τον πρώτο γύρο», μεταδίδει η Deutche Welle.

Κιλιντσντάρογλου: «Κάλπες, όχι πόλεμος»

Λίγα 24ωρα πριν της εκλογές ο επικεφαλής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου ζήτησε να να πέσουν οι τόνοι και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το επεισόδιο στην Ερζερούμ.

«Απευθύνομαι στους ανθρώπους μου και τους λέω: Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ παραμείνετε ήρεμοι. Πάμε στις κάλπες, όχι στον πόλεμο», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν τάζει αυξήσεις στο δημόσιο

Το γνωστό χαρτί της παροχολογίας έπαιξε από την πλευρά του ο Ερντογάν εξαγγέλλοντας αυξήσεις 45% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυξάνουμε τον μισθό κατά 45% για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, ενώ ο κατώτατος μισθός ορίζεται στις 15,000 λίρες. Αυξάνουμε την πληρωμή των υπερωριών κατά 70%, ενώ αυξάνονται και επιδόματα σε συνταξιούχους και θύματα τρομοκρατίας. Η βραδινή εργασία θα πληρώνεται 8% περισσότερο».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Άγκυρα με αντικείμενο τους δημοσίους υπαλλήλους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο μισθός σε ευρώ θα είναι 701 ευρώ την ώρα που ο πληθωρισμός είναι σε δυσθεώρητα ύψη και η χώρα έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Αν σου άρεσε κάνε