Τις παράνομες μεταφορτώσεις ρωσικού αργού βάζει στο στόχαστρό της η ΕΕ

Τις παράνομες μεταφορτώσεις ρωσικού αργού βάζει στο στόχαστρό της η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:45 Δημιουργία 08/05/23, 18:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δυναμική στάση κατά εμπορικών πλοίων που προσπαθούν να παρακάμψουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όπως και το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους ενδεχομένως και με πιθανό περιβαλλοντολογικό ρίσκο, αποφάσισε να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το σκοπό αυτό στο «τραπέζι» βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η πρόταση για απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της Ένωσης εμπορικών πλοίων που επιδίδονται σε τέτοιες δράσεις.

Επίσης, στα νέα μέτρα θα στοχοποιούνται και εμπορικά πλοία, τα οποία έχουν εντοπιστεί να «κλείνουν» τα συστήματα πλοήγησης και εντοπισμού τους, επίσης για να μην είναι γνωστή η θέση και η διαδρομή τους.

Η πρόταση θα συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο μέτρων που συζητούνται στις Βρυξέλλες κατά της Ρωσίας και με δεδομένη την πρόθεση των δυτικών κυβερνήσεων να «σφίξουν» περαιτέρω τον κλοιό γύρω από τη χώρα και κυρίως τον ενεργειακό της κλάδο, λόγω των υψηλών εσόδων που διασφαλίζει για το Κρεμλίνο.

Από την μέχρι τώρα εφαρμογή των κυρώσεων έχουν εντοπιστεί παραθυράκια, το κλείσιμο των οποίων αποτελεί τον νέο στόχο στο πλαίσιο και του σχεδιαζόμενου 11ου πακέτου των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στην περίπτωση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις όπου τάνκερ επιδίδονται σε μεταφορτώσεις ποσοτήτων αργού, από πλοίο σε πλοίο, στα ανοιχτά λιμανιών προκειμένου να διαφύγουν του ελέγχου των αρχών. Η μέθοδος αυτή έχει αποδειχτεί κομβικής σημασίας για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς τις διεθνείς αγορές μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο αλλά και του πλαφόν στην τιμή του. Θυμίζουμε πως το πλαφόν από το G7 και τους συμμάχους του έχει οριστεί στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Δημοσιεύματα του Bloomberg (αλλά και άλλων διεθνών media) έχουν αναφερθεί, τους προηγούμενους μήνες, σε συγκεκριμένα τέτοια κρούσματα μεταφόρτωσης ρωσικού πετρελαίου στα ανοιχτά της Θέουτα, ήτοι του ισπανικού θύλακα στη βόρεια Αφρική (απέναντι από το Γιβραλτάρ), καθώς και στα ανοιχτά της Καλαμάτας, στην Ελλάδα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, οι ισπανικές αρχές απέστειλαν νέες οδηγίες προς όλες τις τοπικές ναυτιλιακές εταιρείες υπενθυμίζοντας τους πως η διευκόλυνση τέτοιων δράσεων είναι παράνομη και σε παραβίαση του εμπάργκο της ΕΕ.

Εκτιμάται πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν σημαντικό στόλο τάνκερ, κυρίως παλαιών τάνκερ που επρόκειτο να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και τα οποία έσπευσε να αγοράσει πριν την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εμπάργκο, ακριβώς για να μπορέσει να μεταφέρει το πετρέλαιο της προς τις διεθνείς αγορές, πολλές φορές παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Αν σου άρεσε κάνε