Μείωση της ανεργίας και 235.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ

Μείωση της ανεργίας και 235.000 νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:39 Δημιουργία 05/05/23, 18:36
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιταχύνθηκε η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Απρίλιο, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Fed ως επιχείρημα προκειμένου να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε υψηλότερο επίπεδο.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας έδειξαν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,4% που είναι χαμηλό 50 ετών και πλέον. Αν και τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα κάτω, η χαλάρωση της αγοράς εργασίας είναι μόνο οριακή.

Οι θέσεις μισθωτών εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 253.000 τον περασμένο μήνα αλλά η οικονομία δημιούργησε 149.000 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο σε σχέση με τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Παρά ταύτα, δημιουργήθηκαν κατά μέσο όρο 290.000 θέσεις εργασίας τον μήνα τους προηγούμενους έξι μήνες. Η οικονομία πρέπει να δημιουργεί 70.000 έως 100.000 θέσεις μηνιαίως για να απορροφά την αύξηση του εργατικού δυναμικού.

Ο τομέας των υπηρεσιών έκανε τη διαφορά

Οι περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών τον Απρίλιο, αλλά οι θέσεις στη βιομηχανία ήταν κατά 402.000 χαμηλότερες σε σχέση με τα προ κορονοϊού επίπεδα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η αγορά εργασίας δίνει λάθος εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, σημειώνοντας την απόκλιση μεταξύ καταναλωτικής δαπάνης και αύξησης της απασχόλησης καθώς και τη συνεχιζόμενη μείωση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Η καταναλωτική δαπάνη φρέναρε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ η παραγωγικότητα μειώθηκε σε ετήσια βάση για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα.

Αν σου άρεσε κάνε