Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρό της τις χώρες που κάνουν business με τη Ρωσία

Η ΕΕ βάζει στο στόχαστρό της τις χώρες που κάνουν business με τη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:53 Δημιουργία 04/05/23, 17:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Ενωση «ζυμώνει» ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το ενδέκατο κατά σειρά, προκειμένου να στοχοποιήσει όσες χώρες θεωρεί ότι επιτρέπουν στη Ρωσία να παρακάμπτει τις προηγούμενες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται όσες χώρες δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυξήσεις στο εμπόριο βασικών προϊόντων ή τεχνολογιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Βασικός στόχος του μηχανισμού είναι να αποτρέψει τις χώρες που βοηθούν τη Ρωσία και να εξουδετερώσει εμπορικούς διαύλους που μπορεί να αξιοποιεί η Μόσχα. Αν αυτός δεν λειτουργήσει, η ΕΕ θα είχε την επιλογή ως δεύτερο βήμα να επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς σε βασικά προϊόντα.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να διευρύνουν το εύρος αρκετών υφιστάμενων εξαγωγικών μέτρων και να απαγορεύσουν τη διέλευση πολλών προϊόντων μέσω της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το 11ο πακέτο κυρώσεων

Το νέο πακέτο κυρώσεων που σχεδιάζεται, το 11ο της ΕΕ από τον Φεβρουάριο του 2022, θα εστιάσει κυρίως στο κλείσιμο των παραθύρων για τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται καθώς και στην ενίσχυση της ικανότητάς της να εφαρμόζει τους περιορισμούς της, ως αντίδραση στη δυνατότητα της Μόσχας να προμηθεύεται πολλά προϊόντα, για τα οποία ισχύουν κυρώσεις, μέσω τρίτων χωρών.

Οι ρωσικές εισαγωγές προϊόντων, όπως ημιαγωγών, ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και άλλων τεχνολογιών έχουν εκτιναχθεί από χώρες όπως το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Κίνα και άλλες.

Δύο λίστες από τις χώρες-μέλη

Ο νέος μηχανισμός θα δίνει στις χώρες-μέλη τη δυνατότητα να συντάσσουν δύο λίστες, μία για τις τρίτες χώρες και μία για τα απαγορευμένα προϊόντα.

Αν ο μηχανισμός εγκριθεί από τις κυβερνήσεις, οι αποφάσεις για τις χώρες και τα προϊόντα που θα μπουν σε λίστα θα ληφθεί ομόφωνα. Είναι απίθανο τα μέτρα να στοχεύουν αρχικά την Κίνα, καθώς στο στόχαστρο θα τεθούν κυρίως χώρες της Κεντρικής Ασίας και οι γειτονικές στη Ρωσία.

Η ΕΕ σκοπεύει να οριστικοποιήσει τα μέτρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7 τον Μάιο, με τις χώρες – μέλη να αναμένεται να συζητήσουν τις προτάσεις τις επόμενες ημέρες.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση διέλευσης πολλών προϊόντων μέσω της Ρωσίας και η στοχοποίηση πλοίων που θέτουν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ναυσιπλοΐας τους.

Αν σου άρεσε κάνε