Αποχή των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

Αποχή των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές στο βόρειο Κόσοβο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:00 Δημιουργία 21/04/23, 13:58
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την ερχόμενη Κυριακή 23 Απριλίου διεξάγονται εκλογές στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Πρόκειται για τους δήμους από τους οποίους, τον Νοέμβριο του 2022, οι Σέρβοι αποχώρησαν ομαδικά από όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου με την προτροπή του Βελιγραδίου, αποφάσισαν το μποϊκοτάζ των έκτακτων δημοτικών εκλογών της Κυριακής.

Μόνο ένας συνδυασμός που εκπροσωπεί Σέρβους δήλωσε συμμετοχή. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξή του, χθες βράδυ, σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ανέφερε ότι η αποχή των Σέρβων αποτελεί αντίδραση στην άρνηση της Πρίστινας να εφαρμόσει τη συμφωνία των Βρυξελών που επετεύχθη το 2013 για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν θα έχει καμία εγκυρότητα μιας και δεν θα συμμετάσχει η πλειονότητα των Σέρβων. «Η Κυριακή θα είναι μία τρομερή ημέρα για τη δημοκρατία και μία δύσκολη μέρα για τον σερβικό πληθυσμό στο Κόσοβο. Θα είναι ημέρα που θα καταγραφεί ως η ντροπή της Ευρώπης και όλου του κόσμου γι' αυτά που κάνουν» δήλωσε ο Βούτσιτς. Κατηγόρησε τον διεθνή παράγοντα για υποκρισία λέγοντας ότι ανέχεται την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών από την πλευρά της Πρίστινας ενώ, αν το Βελιγράδι -όπως είπε- διοργάνωνε εκλογές από τις οποίες θα απείχε μία εθνική μειονότητα θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις.

Στο βόρειο Κόσοβο οι προετοιμασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών έχουν ολοκληρωθεί. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της άρνησης των Σέρβων να παραχωρήσουν χώρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας ξεπεράστηκαν με την τοποθέτηση κοντέινερ, σε διάφορα σημεία στο βόρειο Κόσοβο, όπου θα μπορούν να προέρχονται οι ψηφοφόροι για να ψηφίσουν.

Αν σου άρεσε κάνε