Γκεοργκίεβα: Δύο εμπόδια πρέπει να ξεπεράσει η παγκόσμια οικονομία

Γκεοργκίεβα: Δύο εμπόδια πρέπει να ξεπεράσει η παγκόσμια οικονομία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:03 Δημιουργία 14/04/23, 22:53
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εξαιρετικά ανθεκτική σε πολλαπλούς κλυδωνισμούς έχει αποδειχθεί η παγκόσμια οικονομία, ωστόσο ο επίμονος πληθωρισμός και η αδύναμη ανάπτυξη είναι ζητήματα που δεν έχουν ξεπεραστεί, σύμφωνα με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, εκτίμησε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει να ξεπεράσει σημαντικά εμπόδια και συγκεκριμένα τον συνδυασμό μιας ασθενούς ανάπτυξης και ενός σταθερού πληθωρισμού.

Μάλιστα, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας «δεν είναι αρκετές για να φέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι η πρόβλεψη μιας αδύναμης ανάπτυξης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» είπε η κυρία Γκεοργίεβα σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Ακόμη, όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει τραπεζική κρίση, αλλά αδυναμίες στο τραπεζικό σύστημα, ενώ για τον επίμονο πληθωρισμό, υποστήριξε ότι κινείται χαμηλότερα αλλά όχι με αρκετά γρήγορο ρυθμό.

Σε μια λοιπόν, προσπάθεια καταπολέμησης του επίμονου πληθωρισμού, υπενθυμίζεται ότι δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη έκανε λόγο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) τον Μάιο.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις -τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ- για να αναχαιτίσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Το Reuters σημειώνει ότι παραμένουν στο τραπέζι και άλλες επιλογές και ότι η συζήτηση δεν έχει καταλήξει επί του παρόντος. Όπως εξηγούν, με τις αναταράξεις του χρηματοπιστωτικού τομέα τον περασμένο μήνα η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν φανεί ακόμα στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα καθώς η επίδραση της αύξησης του κόστους δανεισμού φέρνει σταδιακά αποτελέσματα.

Η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές μπορεί να αλλάξουν –ιδίως με βάση τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Αν σου άρεσε κάνε