Σε ελεύθερη πτώση οι αποστολές p/c της Apple - Μεγάλοι παίκτες του κλάδου σε... απόγνωση

Σε ελεύθερη πτώση οι αποστολές p/c της Apple - Μεγάλοι παίκτες του κλάδου σε... απόγνωση

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:24 Δημιουργία 10/04/23, 19:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Βουτιά» κατά 40,5% παρουσίασαν οι αποστολές προσωπικών υπολογιστών της Apple το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα στοιχεία του τεχνολογικού κολοσσού να επιβεβαιώνουν τη δύσκολη χρονιά που διανύει φέτος ο ευρύτερος κλάδος και δη οι κατασκευαστές υπολογιστών.

Μετά την έκρηξη των πωλήσεων που κατεγράφη την περίοδο της πανδημίας η αγορά υπολογιστών έχει παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση με φόντο και την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, οι αποστολές από όλους τους κατασκευαστές PC παρουσίασαν ελεύθερη πτώση ύψους 29% στις 56,9 εκατ. μονάδες, πέφτοντας έτσι κάτω από τα επίπεδα που βρίσκονταν στις αρχές του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC.

Μεταξύ των μεγάλων παικτών του κλάδου, η Lenovo Group και η Dell Technologies κατέγραψαν πτώση άνω του 30%, ενώ για την HP Inc. τα νούμερα εμφανίζονται μειωμένα κατά 24,2%.

Ειδικά η Apple θεωρείται από τις πιο ευάλωτες λόγω της υψηλής έκθεσης της στην καταναλωτική αγορά, αλλά και τη δυσμενή σύγκριση με τα ισχυρά μεγέθη της τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει και τις χειρότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, το μερίδιο αγοράς της Apple στην παγκόσμια αγορά PC υποχώρησε από το 8,6% στο 7,2%, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2022 και του φετινού πρώτου τριμήνου.

Ουδείς αλώβητος

Ουσιαστικά καμία εταιρεία του κλάδου δεν έχει μείνει αλώβητη από την επιβράδυνση που παρουσιάζουν οι πωλήσεις στις μεγάλες τεχνολογικές. Εξάλλου, η επιβράδυνση αυτή δεν αφορά μόνο τους υπολογιστές, αλλά ακόμη τις πωλήσεις smartphone και έτερα τεχνολογικά προϊόντα.

Δεν είναι τυχαίο πως ήδη προ ημερών η κορυφαία εταιρεία μικροτσίπ, η Samsung Electronics, που είναι από τους βασικούς παραγωγούς ημιαγωγών για laptop και desktop υπολογιστές ανακοίνωσε σημαντική περικοπή της παραγωγής μικροτσίπ, λόγω της μείωσης των πωλήσεων και της καθίζησης στα κέρδη της σε ποσοστό 96% κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πάντως, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence Ανουραγκ Ράνα, ο κλάδος των PC μπορεί να ανακάμψει από το δεύτερο μισό του έτους. Πραγματικά, και οι αναλυτές της IDC από την πλευρά τους διαβλέπουν πιθανή ανάκαμψη του κλάδου όσο πλησιάζουμε προς το 2024, χάρη κυρίως στις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Αν σου άρεσε κάνε