Το 46% των Γερμανών φοβάται για τις αποταμιεύσεις του

Το 46% των Γερμανών φοβάται για τις αποταμιεύσεις του

ΔΙΕΘΝΗ UPD 00:08 Δημιουργία 28/03/23, 23:59
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έντονη είναι η ανησυχία των Γερμανών για τις καταθέσεις τους στις τράπεζες, στη σκιά των σοβαρών κλυδωνισμών στο ελβετικό και αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.

Συγκεκριμένα, παρά τις διαβεβαιώσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς,του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και του επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιόαχιμ Νάγκελ, το 46% των Γερμανών καταθετών εκφράζει ανησυχία για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern.

Αν και το 50% των ερωτηθέντων συνεχίζει να εμπιστεύεται την υπόσχεση της γερμανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το προφίλ εκείνων που φοβούνται για τις καταθέσεις τους.

Ποιοι φοβούνται περισσότερο

Συγκεκριμένα η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 78% των υποστηρικτών της εθνολαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία, καθώς και το 56% των Ανατολικογερμανών φοβούνται για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους. Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τόσο των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Πρασίνων εμφανίζονται καθησυχασμένοι από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη δημοσκόπηση είναι ότι η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αυξάνεται με την αύξηση του εισοδήματος. Το 58% όσων έχουν εισόδημα άνω των 4.000 ευρώ το μήνα εμπιστεύονται τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σε αντίθεση με όσους κερδίζουν κάτω των 2.500 ευρώ μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα.

Τι ισχύει στη Γερμανία για την εγγύηση καταθέσεων

Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, στη Γερμανία, από το 2015, εφαρμόζεται ο νόμος για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων, ο οποίος προβλέπει προστασία των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη και ανά τραπεζικό ίδρυμα.

Πέραν όμως του γενικού αυτού πλαισίου, επιμέρους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Γερμανία μπορούν να προστατεύουν περαιτέρω σε εθελοντική βάση τις αποταμιεύσεις πελατών τους. Η εθελοντική ασφάλιση καταθέσεων, σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, προκύπτει από εγγυήσεις που προέρχονται τόσο από τα Ταμεία Ασφάλισης Καταθέσεων της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών (BdB) όσο και από την Ένωση Δημοσίων Τραπεζών (VÖB).

Στο πλαίσιο της εθελοντικής προστασίας καταθέσεων μπορούν επίσης να ενταχθούν και υποκαταστήματα ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων. Προς το παρόν το ανώτατο όριο προστασίας καταθέσεων ορίζεται από την BdB στα πέντε εκατομμύρια ανά πελάτη και ανά τράπεζα, αναμένεται όμως να πέσει στα τρία εκατομμύρια το 2025 και στο ένα εκατομμύριο το 2030.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε