Δημοσκοπική οργή κατά του Μακρόν στις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Δημοσκοπική οργή κατά του Μακρόν στις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

ΔΙΕΘΝΗ UPD 00:26 Δημιουργία 24/03/23, 00:18
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οργισμένοι εμφανίζονται σε δημοσκόπηση οι Γάλλοι απέναντι στον πρόεδρο της χώρας τους Εμανουέλ Μακρόν, καθώς θεωρούν βασικό υπεύθυνο των βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν στις πολυπληθείς διαμαρτυρίες κατά του συναξιοδοτικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για την Le Figaro, ο Εμάνουελ Μακρόν δεν έπεισε το 76% των Γάλλων με την τηλεοπτική του παρέμβαση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων και συγκεκριμένα, περισσότεροι από του επτά στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τη βίαιη τροπή των κινητοποιήσεων, το 91% λέει ότι οι εξελίξεις ήταν προβλέψιμες, ενώ το 83% εκτιμούν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, συνολικά 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές μετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση στη Γαλλία, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο για 1,08 εκατομμύριο πολίτες που έλαβαν μέρος στην ένατη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η οποία ωστόσο σηματοδοτήθηκε από τη σαφή αύξηση της συμμετοχής.

Στο Παρίσι όπου το CGT ανακοίνωσε τη συμμετοχή 800.000 διαδηλωτών και το υπουργείο 119.000, βίαια επεισόδια ξέσπασαν γρήγορα στην κεφαλή της πομπής: πέτρες, μπουκάλια και πυροτεχνήματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της αστυνομίας, σε βιτρίνες και στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων, φωτιές μπήκαν σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα, τα συνδικάτα απηύθυναν σήμερα προσκλητήριο για τη 10η ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Τρίτη 28 Μαρτίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολύ αμφισβητούμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

«Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να γυρίσει σελίδα, αυτό το κοινωνικό και συνδικαλιστικό κίνημα, βιώσιμο και υπεύθυνο, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας να επιτύχουν την απόσυρση της μεταρρύθμισης», τόνισαν στο τέλος της ένατης ημέρας κινητοποιήσεων στη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε