Στις φλόγες η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό - Ήττα Μακρόν η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος

Στις φλόγες η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό - Ήττα Μακρόν η προσφυγή στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:37 Δημιουργία 17/03/23, 16:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αποδυναμωμένοι από την επιβολή χωρίς ψηφοφορία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός του Ελιζαμπέτ Μπορν θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι με την κατάθεση προτάσεων μομφής από την αντιπολίτευση και με την οργή του λαού.

Η προσφυγή χθες στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος για την υιοθέτηση χωρίς ψηφοφορία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πόνταρε το πολιτικό του κύρος σε αυτήν την μεταρρύθμιση κλειδί της δεύτερης θητείας του. Μετά την χθεσινή έκρηξη, η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να βυθίσει σε βαθιά πολιτική κρίση την γαλλική κυβέρνηση.

Μέχρι και τρεις προτάσεις μομφής μπορεί να κατατεθούν σήμερα, πριν από την λήξη της προθεσμίας μετά το μεσημέρι: μία από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, μία από τον συνασπισμό της αριστεράς Nupes και μία από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot. Αυτή η τελευταία μπορεί να προκαλέσει και τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας διακομματική υποστήριξη.

«Αποφασίσαμε να αποσύρουμε την δική μας πρόταση μομφής υπέρ της πρότασης του Liot», δήλωσε Ζαν-Λυκ Μελανσόν του Nupes, ενώ ο Εθνικός Συναγερμός έχει προειδοποιήσει ότι θα ψηφίσει υπέρ όλων των προτάσεων μομφής.

Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα γίνει τουλάχιστον 48 ώρες μετά την κατάθεσή τους, το πιθανότερο την Δευτέρα. Για να ανατρέψουν την κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική βουλή. Αυτό μοιάζει δύσκολα εφικτό, αφού ο προεδρικός συνασπισμός διαθέτει σχετική πλειοψηφία, ενώ το κόμμα Les Républicains (LR) της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς, που παίζει ρόλο κλειδί, έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει καμία από τις προτάσεις. Ωστόσο ορισμένοι βουλευτές των LR μπορεί να μην πειθαρχήσουν στην κομματική γραμμή.

«Εχουμε ένα πρόβλημα δημοκρατίας διότι το κείμενο αυτό, που θα αλλάξει την ζωή των Γάλλων, θα υιοθετηθεί χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο βουλευτής των LR Ορελιέν Πρανιέ στο δίκτυο BFMTV. «Ο καθένας ας μετρήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και τον κίνδυνο ρήξης της δημοκρατίας που υπάρχει στην χώρα μας».

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα θα προσπαθήσουν να αναθερμάνουν τις διαδηλώσεις και τις απεργίες που σημαδεύουν από τα μέσα του Ιανουαρίου την ζωή των Γάλλων, αλλά βρίσκονταν σε υποχώρηση μέχρι χθες.

Διαδηλώσεις

Τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις για σήμερα και για το σαββατοκύριακο, καθώς και για μία ένατη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απόφαση της επιβολής της μεταρρύθμισης χωρίς την νομιμοποίηση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας και επιρρίπτουν στην κυβέρνηση ακέραια την ευθύνη για την πολιτική και κοινωνική κρίση θα προκαλέσει «η άρνηση της δημοκρατίας».

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν χθες το βράδυ για να εκκενώσουν την Πλας ντε λα Κονκόρντ, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές. Στο τέλος της βραδιάς, 217 άνθρωποι είχαν προσαχθεί, σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση.

Συγκρούσεις ξέσπασαν επίσης σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, τις Ρεν, Ναντ, Αμιέν, Λιλ, Γκρενόμπλ. Στην Μασσαλία, μασκοφόροι έσπασαν την βιτρίνα τράπεζας και ένα διαφημιστικό πάνελ, ενώ άλλοι πυρπόλησαν σκουπίδια φωνάζοντας «Κάτω το Κράτος, οι μπάτσοι και η εργοδοσία».

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του προεδρικού κόμματος Αναγέννηση Ορόρ Μπερζέ ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να κινητοποιήσει «τις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των βουλευτών της πλειοψηφίας».

Σκουπίδια

Κυβέρνηση και αριστερή αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για υποκίνηση της βίας.

Ο οικολόγος βουλευτής (Nupes) Ζυλιέν Μπαγιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να στρέψει την χώρα «στην φωτιά και το αίμα». Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε από την πλευρά της «πολύ σοκαρισμένη» με την στάση ορισμένων βουλευτών της αντιπολίτευσης. «Θέλουν χάος στην Εθνοσυνέλευση και τους δρόμους», προειδοποίησε.

Οι απεργίες που συνεχίζονται εδώ και μέρες στους τομείς της ενέργειας, τα λιμάνια και την αποκομιδή των απορριμμάτων προκαλούν μεγάλη αναταραχή.

Στο Παρίσι, ορισμένες περιοχές είναι βυθισμένες σε τόνους σκουπιδιών και οι αρχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε επιστράτευση προσωπικού για την αποκομιδή.

Σύμφωνα με την Ελιζαμπέτ Μπορν, η απόφαση της προσφυγής στο άρθρο 49.3 ήταν «συλλογική» της κυβέρνησης και του προέδρου. Θεωρείται ήττα για τον Εμανουέλ Μακρόν έπειτα από συνομιλίες εβδομάδων με τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα.

Για την εφημερίδα Le Monde, «αποκαλύπτει την απομόνωση του Εμανουέλ Μακρόν». Ενώ η εφημερίδα Libération κάνει λόγο για ναρκοθέτηση της υπόλοιπης προεδρικής θητείας. Ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT Λοράν Μπερζέ μιλάει για «ναυάγιο».

«Πρόκειται για συντριβή», έλεγε στην γαλλική Εθνοσυνέλευση στέλεχος της προεδρικής πλειοψηφίας χωρίς να κατονομάζεται. «Χρειάζεται διάλυση» της Βουλής και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε