Παράταση έως το 2024 στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

Παράταση έως το 2024 στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:35 Δημιουργία 09/03/23, 14:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την παράταση του μέτρου της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου έως το 2024, ώστε να διασφαλισθεί η αναπλήρωση των αποθηκών για τον επόμενο χειμώνα.

Ο στόχος για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης κατά 15% ισχύει από τον περασμένο Αύγουστο έως το τέλος του τρέχοντα μήνα και η παράτασή του είναι αναγκαία για να υπάρχει επαρκής προσφορά για την επόμενη περίοδο θέρμανσης, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε ευρωβουλευτές.

«Είναι η καλύτερη εγγύηση για να επιτύχουμε και πάλι υψηλό επίπεδο αποθεμάτων έως τον Νοέμβριο... Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, όπως και η επόμενη. Παραμένουν πολλές αβεβαιότητες», πρόσθεσε.

Το ποσοστό πληρότητας των αποθηκών πρέπει να φθάσει το 90% πριν τον επόμενο χειμώνα, με την ΕΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να τονίζουν το ενδεχόμενο ελλείψεων LNG καθώς αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης από την Κίνα.

Μείωση 20% της κατανάλωσης

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από 20% από τον περασμένο Αύγουστο, με τη βοήθεια και του ήπιου χειμώνα, κάτι που συνέβαλε στη διατήρηση σε ικανοποιητικό επίπεδο των αποθεμάτων και στη μεγάλη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Η τιμή για τα συμβόλαια παράδοσης αερίου τον Απρίλιο (TTF) διαμορφώνεται σήμερα στα 41,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Αύγουστο είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 300 ευρώ.

Μετά από μήνες διαφωνιών, η ΕΕ συμφώνησε τον Δεκέμβριο στην επιβολή πλαφόν 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή του TTF, ενώ προχωρά και σε κοινές προμήθειες αερίου τον επόμενο μήνα με συμβόλαια που αναμένεται να υπογραφούν τον Ιούνιο.

Ανάγκη μείωση των αγορών ρωσικού LNG
Η Σίμσον αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι, παρά τη δραστική μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, αυξήθηκαν οι αγορές ρωσικού LNG, ζητώντας να σταματήσουν και αυτές, χωρίς όμως να ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν θα πρέπει να ανανεώνουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία που λήγουν, είπε.

«Μπορούμε και πρέπει να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό LNG πλήρως, όσο το δυνατόν νωρίτερα, έχοντας παράλληλα στο μυαλό μας την ασφάλεια της προσφοράς», πρόσθεσε.

«Η δέσμευση για μη ανανέωση υφιστάμενων συμβολαίων με τη Ρωσία είναι ο καλύτερος τρόπος να παράσχουμε μία μακροπρόθεσμη διαβεβαίωση στους αξιόπιστους εταίρους μας ότι θα διατηρηθεί η σημαντική ζήτηση», είπε.

Η ΕΕ έλαβε πέρυσι περίπου 20 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού LNG.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε