Αποκάλυψη Bloomberg: Βρέθηκε κρυψώνα στον Λακωνικό Κόλπο για το ρωσικό πετρέλαιο

Αποκάλυψη Bloomberg: Βρέθηκε κρυψώνα στον Λακωνικό Κόλπο για το ρωσικό πετρέλαιο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:08 Δημιουργία 23/02/23, 16:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού πετρελαίου και καυσίμων έχουν μεταφερθεί από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενόπλοιο πολύ κοντά σε ελληνικά νερά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων από τη σχετική υπηρεσία του Bloomberg τουλάχιστον 23 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και επιπλέον όγκοι διυλισμένων καυσίμων έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του 2023 στον Λακωνικό κόλπο, καθώς όπως φαίνεται αυτός είναι ένας από τους τρόπους που εφηύραν οι έμποροι προκειμένου να ξεπεράσουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι τα περιθώρια παρέμβασής τους είναι περιορισμένα, επειδή η εν λόγω δραστηριότητα συμβαίνει εκτός του ορίου των έξι μιλίων στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Οι έμποροι και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν βρει πολλούς τρόπους για να εξασφαλίζουν τη ροή του ρωσικού πετρελαίου και αυτό είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα, τονίζει το Bloomberg. Υπήρξε, μάλιστα, παρόμοια δραστηριότητα κοντά στη Θέουτα, έναν ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, προκειμένου να παρακαμφθούν οι κυρώσεις.

Η εναλλαγή φορτίου στη θάλασσα —γνωστή στους εμπόρους ως μεταφορά από πλοίο σε πλοίο, ή STS, απαιτεί πολλές σημαντικές υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια. Οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπεται να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες μόνο εάν το εν λόγω φορτίο αγοράζεται με το ανώτατο όριο τιμής της G7 ή κάτω από αυτό.

Μόλις μεταφερθούν τα φορτία τα δεξαμενόπλοια στη συνέχεια τα μεταφέρουν χιλιάδες μίλια μακριά, σε αγοραστές στην Ασία.

Πλαφόν

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα κατέχει τα περισσότερα πετρελαιοφόρα στον κόσμο και όταν η ΕΕ διαπραγματευόταν για το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, η χώρα μας «ήταν μεταξύ εκείνων που πίεζαν για υψηλότερα όρια». Η Ελλάδα, αναφέρει το Bloomberg, ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που πίεζαν για ασθενέστερους περιορισμούς στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου όταν συζητούνταν τα σχετικά μέτρα.

«Πολλά από τα εμπλεκόμενα πλοία είναι παλιά και το ασφαλιστικό τους καθεστώς είναι ασαφές. Η μέση ηλικία των δεξαμενόπλοιων που συμμετέχουν στις μεταφορές αργού από την Ελλάδα είναι τα 18 έτη. Το παλαιότερο εμπλεκόμενο κατασκευάστηκε το 1997», αναφέρει το πρακτορείο.

Οι μεταφορές από πλοίο σε πλοίο δεν είναι εκ φύσεως επικίνδυνες. Ωστόσο, γίνονται από δύο πλοία που επιπλέουν στη θάλασσα και αντλούν ένα δυνητικά ρυπογόνο φορτίο από το ένα στο άλλο, σχολιάζει το Bloomberg.

Ο Λακωνικός κόλπος είναι τόπος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, ενώ οι εκβολές του ποταμού Ευρώτα είναι τόπος ανάπαυσης, διατροφής και αναπαραγωγής για πολλά είδη πουλιών.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Νωρίτερα φέτος, αφού αποκαλύφθηκε ότι η ίδια δραστηριότητα (από πλοίο σε πλοίο) συνέβαινε κοντά στη Θέουτα, οι ισπανικές αρχές έστειλαν επιστολή σε τοπικές ναυτιλιακές εταιρείες υπενθυμίζοντάς τους ότι απαγορεύεται να paρέχουν προστατευτικό εξοπλισμό με μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, εάν αυτές αφορούν ρωσικό πετρέλαιο ή όταν υπάρχει η υποψία ρωσικού πετρελαίου, ακόμη και σε διεθνή ύδατα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα, σημειώνει το Bloomberg.

H νομοθεσία της ΕΕ ορίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να ελέγχους και να συλλέγουν τις βεβαιώσεις που αποδεικνύουν ότι τα φορτία πετρελαίου αγοράζονται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών. Οι αρχές θα πρέπει επίσης να διενεργούν ελέγχους και στις εταιρείες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, η ποινή για τη μη συμμόρφωση είναι μικρή, και λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους ιδιοκτήτες και τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μεταφορές ρωσικών φορτίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Αν σου άρεσε κάνε