Τελειώνουν οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία, Συρία - Άνω των 34.000 οι νεκροί των σεισμών

Τελειώνουν οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Τουρκία, Συρία - Άνω των 34.000 οι νεκροί των σεισμών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:22 Δημιουργία 13/02/23, 12:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης επιζώντων από τα ερείπια των φονικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, προανήγγειλε ο επικεφαλής του γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ) Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Μάρτιν Γκρίφιθς θα δοθεί έμφαση στην παροχή καταλυμάτων, τροφίμων, εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης προς τους επιζώντες.

«Αυτό που προκαλεί περισσότερη εντύπωση εδώ είναι ότι ακόμη και στο Χαλέπι, που έχει υποφέρει τόσο εδώ και πολλά χρόνια, αυτή η στιγμή, εκείνη η στιγμή (...) ήταν η χειρότερη εμπειρία που έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ από το Χαλέπι της Συρίας όπου βρίσκεται.

Ο κ. Γκρίφιθς πρόσθεσε επίσης ότι ο οργανισμός θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια από τις περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση προς τις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στη βορειοδυτική Συρία. «Θα μεταφέρουμε βοήθεια από εδώ προς τα βορειοδυτικά, αλλά τα βορειοδυτικά είναι μόνο ένα μέρος της Συρίας (...) είναι σημαντικό να φροντίσουμε τους ανθρώπους εδώ», υπογράμμισε.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Συρία σημείωσε μεγάλη αύξηση σήμερα, με τον ΟΗΕ να αναφέρει ότι περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βορειοδυτικό, ανταρτοκρατούμενο τμήμα της χώρας και περισσότεροι από 7.600 ακόμη έχουν τραυματιστεί. Από την πλευρά της η Δαμασκός έχει ανακοινώσει 1.414 νεκρούς στις περιοχές της Συρίας που ελέγχει.

Ο κ. Γκρίφιθς επεσήμανε ότι έχει ακούσει συγκλονιστικές μαρτυρίες από επιζώντες στο Χαλέπι: «Άνθρωποι που έχασαν τα παιδιά τους, κάποιοι που διέφυγαν, άλλοι που έμειναν στο κτίριο. Τα τραύματα των ανθρώπων με τους οποίους μίλησα ήταν εμφανή και αυτά τα τραύματα πρέπει να γιατρέψει ο κόσμος».

Ο τραγικός απολογισμός

Την ίδια ώρα μια βδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της Δευτέρας (6/2) που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, ο αριθμός των νεκρών στις δύο χώρες έφτασε τις 34.179. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των νεκρών τις επόμενες ώρες, καθώς χιλιάδες ήταν τα κτήρια που κατέρρευσαν στη διάρκεια του σεισμού.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφτασε τους 29.605, όπως ανακοίνωσε το Τουρκικό Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης SAKOM. Στη Συρία, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στη Συρία είναι 4.574.

Αν σου άρεσε κάνε