ΗΠΑ: Χαμηλό 53 ετών για την ανεργία, αύξηση του ωρομισθίου και προβληματισμός στη Fed

ΗΠΑ: Χαμηλό 53 ετών για την ανεργία, αύξηση του ωρομισθίου και προβληματισμός στη Fed

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:07 Δημιουργία 03/02/23, 17:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θεαματική αλλά και απρόσμενη ανάκαμψη παρουσίασε ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, με τη νέα έκθεση για την απασχόληση να καταγράφει 517.000 προσλήψεις τον πρώτο μήνα του 2023.

Το περιεχόμενο της έκθεσης θα προβληματίσει δίκαια τα στελέχη της Federal Reserve που βλέπουν την εικόνα υπερθέρμανσης στην αγορά εργασίας να εμμένει παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων. Αναλόγως άμεσα αρνητική ήταν και η αντίδραση της Wall Street.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σταθερά το τελευταίο εξάμηνο και πάλι οι προσλήψεις κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα στις 517.000, οι προσλήψεις ήταν υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις 223.000 που καταγράφηκαν το Δεκέμβριο και αισθητά υψηλότερες από τις 187.000 που περίμεναν οι αναλυτές.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο δείκτης της ανεργίας να υποχωρήσει περαιτέρω σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 3,4% αντί του προβλεπόμενου 3,6%. Πρόκειται ουσιαστικά για το χαμηλότερο σημείο του δείκτη από το Μάιο του 1969!

Ανάμεσα στους επιμέρους κλάδους, οι περισσότερες θέσεις εργασίας, στις 128.000, προστέθηκαν στον κλάδο της ψυχαγωγίας και φιλοξενίας.

Την ίδια ώρα το μέσο ωρομίσθιο σημείωσε επίσης νέα αύξηση άνω του αναμενόμενου κατά 0,3% σε μηνιαία βάση ή 4,4% σε ετήσια βάση. Είναι ένα στοιχείο που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Fed που θεωρεί ότι η «σφιχτή» αγορά εργασίας κρατά ψηλά τους μισθούς τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας την Τετάρτη, στάθηκε ακριβώς στα «σφιχτά» δεδομένα της αγοράς εργασίας, ως ένα στοιχείο που παρακολουθεί στενά η Fed κατά τη διαμόρφωση της νομισματικής στρατηγικής της.

Μετά από συνολικά οκτώ αυξήσεις των επιτοκίων από το Μάρτιο του 2022, οι αντοχές της αγοράς εργασίας είναι ένα οξύμωρο στοιχείο. Αν και το κύμα των απολύσεων εσχάτως, κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο, ελπίζεται πως θα φέρει σταδιακά μια κάμψη.

Αν σου άρεσε κάνε