Φον ντερ Λάιεν: Ειδικό κέντρο στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Φον ντερ Λάιεν: Ειδικό κέντρο στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:45 Δημιουργία 02/02/23, 20:42
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη δημιουργία ειδικού κέντρου στη Χάγη που θα αναλάβει την έρευνα και τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου που έχουν διαπραχθεί στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με το κολέγιο των επιτρόπων και κορυφαίους αξιωματούχους των κοινοτικών θεσμών βρίσκονται από σήμερα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας για διαβουλεύσεις, ενόψει και της αυριανής συνόδου ΕΕ-Ουκρανίας.

Όπως εξήγησε η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το γραφείο θα συντονίζει τη συλλογή όλων των αποδείξεων για τα εγκλήματα που έχουν γίνει στον πόλεμο, σε συνεργασία και με την υπηρεσία Eurojust. Εξήγησε, εξάλλου, πως με βάση τις αρχές του ΟΗΕ, αποτελεί «πράξη επίθεσης» η εισβολή ή η επίθεση με στρατιωτικές δυνάμεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός άλλου κράτους και η στρατιωτική κατοχή του εδάφους.

Θυμίζουμε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει δική του έρευνα κατά κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Όμως, το τελευταίο διάστημα είχαν αυξηθεί οι φωνές στην Ένωση που ζητούσαν να συσταθεί ειδικό δικαστήριο για τις θηριωδίες των ρωσικών δυνάμεων. Αυτό είχε ζητήσει με ψήφισμα του, πριν λίγες ημέρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ψήφισμα της Ευρωβουλής ανέφερε πως η σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπληρώσει τις προσπάθειες του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεδομένου ότι επί του παρόντος το ΔΠΔ έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες όσον αφορά τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία, αλλά όχι τη δικαιοδοσία να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης, διότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία έχουν κυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμφωνίες.

Αν σου άρεσε κάνε