Ο Σούνακ καρατόμησε υπουργό του για φορολογικές ατασθαλίες

Ο Σούνακ καρατόμησε υπουργό του για φορολογικές ατασθαλίες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:42 Δημιουργία 29/01/23, 13:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κρίση από το... πουθενά προέκυψε στην κυβέρνηση τη Βρετανίας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι.

Η καρατόμηση του Ναντίμ Ζαχάουι προέκυψε έπειτα από ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις από την οποία διαπιστώθηκε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας Ανεξάρτητου Συμβούλου (για θέματα δεοντολογίας) -τα πορίσματα της οποίας τα κοινοποίησε και στους δύο- είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα», αναφέρει ο κ. Ρίσι Σούνακ σε επιστολή του προς τον υπουργό, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ. «Ως αποτέλεσμα, σας ενημερώνω για την απόφασή μου να σας απομακρύνω από τη θέση σας στην Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας», προσθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην επιστολή του.

Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τον κ. Ζαχάουι υπήρχαν πληροφορίες ότι πλήρωσε πρόστιμο μετά από συμβιβασμό ύψους 4,8 εκατ. λιρών με τη βρετανική εφορία.

Ο υπουργός σε δήλωσή του είχε παραδεχθεί ότι πλήρωσε οφειλή στην εφορία «μετά από διαφωνία για τα ακριβή ποσοστά» σε μετοχές της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov που είχε ιδρύσει ο ίδιος, ένα λάθος που, όπως ανέφερε, ήταν «αβλεψίας» και όχι σκόπιμο.

Ωστόσο ο Ζαχάουι δεν είχε αποκαλύψει το ύψος του συμβιβασμού ή αν κατέβαλε πρόστιμο.

Αν σου άρεσε κάνε