Μακρύς ο δρόμος της απεξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο

Μακρύς ο δρόμος της απεξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:15 Δημιουργία 23/01/23, 22:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τουλάχιστον τέσσερα ακόμα χρόνια θα χρειαστεί η Γερμανία για να καταφέρει να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο, ομολόγησε το υπουργείο Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει κάνει, σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η χώρα έθεσε σε λειτουργία και την τρίτη πλωτή μονάδα υποδοχής και επεξεργασίας LNG από τις συνολικά πέντε που έχει προγραμματίσει μόνο για φέτος προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της με εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αέριου. Τα πλάνα κάνουν λόγο για συνολικά επτά FSRU μακροπρόθεσμα, όπως και μόνιμες εγκαταστάσεις υποδοχής και διαχείρισης LNG. Όμως, το σχέδιο για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας θα χρειαστεί αρκετό χρόνο ακόμη για να αναπτυχθεί και να πετύχει τους στόχους του.

Οι αποκαλύψεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στις επίσημες ερωτήσεις που του έθεσε το Αριστερό Κόμμα, παραδέχτηκε πως η χώρα θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2026 προκειμένου να φτάσει να έχει τη δυνατότητα να εισάγει και να επεξεργαστεί έως και 56 δισ. κυβικά μέτρα LNG, όσο δηλαδή ήταν η ποσότητα ρωσικού αερίου που εισήγαγε μέσω αγωγών έως και το 2021.

Μακροπρόθεσμα δε, μέχρι δηλαδή το 2030, ο στόχος είναι το νούμερο αυτό να ανέβει στα 76,5 δισ. κυβικά μέτρα, καλύπτοντας έτσι έως και το 80% της κατανάλωσης αερίου, με βάση τα στοιχεία του 2021.

Στα μακροχρόνια εθνικά σχέδια, εξάλλου, στις προτεραιότητες δεν είναι μόνο η ασφαλής κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αλλά ιδανικά η Γερμανία να μετατραπεί και σε εξαγωγέα ενέργειας προς τις γειτονικές χώρες της Ένωσης, κυρίως του πρώην ανατολικού μπλοκ, με στόχο όχι μόνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αλλά και την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής του Βερολίνου, σε αντικατάσταση της ρωσικής επιρροής.

Αν σου άρεσε κάνε