Το Πεκίνο καλωσορίζει επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

Το Πεκίνο καλωσορίζει επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:47 Δημιουργία 17/01/23, 12:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

"Η Κίνα καλωσορίζει επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν στην Κίνα. Η Κίνα και οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε επικοινωνία για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις", δήλωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα αμερικανικού μέσου, σύμφωνα με το οποίο ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα στις 5 Φεβρουαρίου.

Η Κίνα "ελπίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν μια σωστή άποψη για την Κίνα, θα υποστηρίξουν τον διάλογο αντί της αντιπαράθεσης" και θα επιδιώξουν αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα αντί ενός παιγνιδιού μηδενικού αρθροίσματος, σημείωσε ο Ουάνγκ.

Σύμφωνα με το Politico, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τον ομόλογό του, τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, στις 5-6 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Κίνα θα είναι η πρώτη από υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Μάικ Πομπέο υπό την κυβέρνηση Τραμπ συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι στο Πεκίνο και οι δύο αξιωματούχοι αντήλλαξαν αιχμηρά σχόλια εν μέσω κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου.

Η επιβεβαίωση από την Κίνα της επίσκεψης αυτής έπεται συνάντησης τον Νοέμβριο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για πιο συχνή επικοινωνία σε μια περίοδο που σιγοβράζουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά την Ταϊβάν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οικονομικά ζητήματα.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα για να δώσει συνέχεια στις συνομιλίες, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αν και τότε δεν είχε αναφερθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την επίσκεψη αυτή.

Τον περασμένο μήνα αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Σίε Φενγκ στην Λάνγκφανγκ, πόλη που βρίσκεται κοντά στο Πεκίνο, για να συζητήσουν για την επίσκεψη του Μπλίνκεν, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε