Πρωτοφανής απεργία 18 ημερών στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας

Πρωτοφανής απεργία 18 ημερών στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 23:47 Δημιουργία 12/01/23, 23:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διευρύνεται καθημερινά ο κύκλος των κινητοποιήσεων στη Βρετανία που βιώνει εποχή κοινωνικής αναταραχής που έχει χρόνια να καταγραφεί. Στην ολοένα αυξανόμενη λίστα των κλάδων που θα προχωρήσουν σε απεργία προστέθηκαν και τα πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα το συνδικάτο των πανεπιστημίων και κολεγίων, που αντιπροσωπεύει ακαδημαϊκούς, δασκάλους και διοικητικό προσωπικό, ανακοίνωσε πως πάνω από 70.000 μέλη του σε τουλάχιστον 150 ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας καλούνται σε πολυήμερη απεργία.

Όταν δε, λέμε πολυήμερη απεργία, το εννοούμε κυριολεκτικά. 18 ημέρες απεργίας, από Φεβρουάριο μέχρι Μάρτιο!

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της κόντρας του συνδικάτου με την κυβέρνηση, που θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των πανεπιστημίων και τη διδασκαλία των φοιτητών.

«Σήμερα το συνδικάτο μας αποφάσισε να στηρίξει ένα άνευ προηγουμένου πρόγραμμα κλιμάκωσης της απεργιακής μας δράσης. Το ρολόι πλέον έχει αρχίσει να χτυπάει για τον κλάδο, ώστε να αποδεχτεί μια συμφωνία ή να βρεθεί αντιμέτωπος με εκτεταμένη διαταραχή μέσα στην άνοιξη» σχολίασε η γενική γραμματέας του UCU, Τζο Γκρέιντι. Άλλωστε, υπάρχει σαφής διάθεση οι κινητοποιήσεις να συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.

Η απόφαση ελήφθη, καθώς οι συνομιλίες με τους εργοδότες και επικεφαλής των πανεπιστημίων έφτασαν σε αδιέξοδο. Η ένωση που εκπροσωπεί τους επικεφαλής των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων υπέβαλε βελτιωμένη προσφορά με αυξήσεις μισθών ύψους 4% έως 7%, που όμως απορρίφθηκε από το UCU.

Το συνδικάτο ζητά υψηλότερες αυξήσεις, βελτιωμένα συμβόλαια εργασίας και καλύτερα επιδόματα συνταξιοδότησης.

Αν σου άρεσε κάνε