Μπορέλ: «Υποκρισία εκ μέρους της Ρωσίας και μη αξιόπιστη η εκεχειρία»

Μπορέλ: «Υποκρισία εκ μέρους της Ρωσίας και μη αξιόπιστη η εκεχειρία»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:37 Δημιουργία 06/01/23, 19:32
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Μη αξιόπιστη» χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ρωσίας για προσωρινή εκεχειρία ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μαρόκο.

«Το Κρεμλίνο στερείται παντελούς αξιοπιστίας και αυτή η δήλωση μονομερούς κατάπαυσης του πυρός δεν είναι αξιόπιστη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία ήταν εκείνη που εξαπέλυσε αυτήν την παράνομη επίθεση».

Μάλιστα, ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για υποκρισία υποστηρίζοντας πως «Όταν ο επιτιθέμενος μιλάει για κατάπαυση του πυρός, νομίζω ότι όλοι αντιδρούμε με σκεπτικισμό μπροστά σε μια τέτοια υποκρισία».

Η σύντομη εκεχειρία που κήρυξε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επρόκειτο να ξεκινήσει στις 12:00 της Παρασκευής (6/1/2023), θα είχε διάρκεια 36 ωρών, ενώ θα ήταν η πρώτη πλήρης παύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών σε πόλεις που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σήμερα δέχτηκε βομβαρδισμούς σε στρατιωτικές θέσεις της σε Λουχάνσκ, Ντόνετσκ και Ζαπορίζια.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του τηρούν την κατάπαυση του πυρός και ότι «τέσσερα βλήματα όλμου εκτοξεύτηκαν κατά ρωσικών θέσεων από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προς την κατεύθυνση της πόλης Λιμάν».

Το Reuters αναφέρει ότι δεν στάθηκε δυνατό να διαπιστώσει άμεσα αν έχει τηρηθεί η εκεχειρία.

Αν σου άρεσε κάνε