ΟΗΕ, ΕΕ χρηματοδοτούν πρόγραμμα  στήριξης της ουκρανικής γεωργίας

ΟΗΕ, ΕΕ χρηματοδοτούν πρόγραμμα στήριξης της ουκρανικής γεωργίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:42 Δημιουργία 04/01/23, 16:39
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να στηρίξει πρόγραμμα αξίας 15,5 εκατ. δολαρίων που δρομολογεί ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO) του ΟΗΕ προκειμένου να υποστηρίξει τον ταλαιπωρημένο κλάδο της γεωργίας στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Τα κονδύλια θα πάνε σε αγροτικά νοικοκυριά, μικρές φάρμες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, την αποκατάσταση των εφοδιαστικών αλυσίδων αγροτικών προϊόντων, αλλά και τη βελτίωση της προμήθειας τροφίμων για εκτοπισμένους από τον πόλεμο πολίτες της χώρας.

Η αξιολόγηση του FAO έδειξε πως οι επιπτώσεις του πολέμου στην αγροτική οικονομία είναι τεράστιες, με πολύ μεγάλο μέρος των νοικοκυριών που ζούσαν από τη γεωργία να έχουν περιορίσει ή και να έχουν σταματήσει τελείως την παραγωγή, λόγω του πολέμου.

Αυτό προκαλεί καταρχάς προβλήματα στην ίδια την ουκρανική κοινωνία και την οικονομία της, αλλά αναπόφευκτα επηρεάζει και το διεθνές σύστημα, καθώς προκαλεί ελλείψεις σε αγροτικά προϊόντα, ανεβάζει τις τιμές, ενώ τροφοδοτεί και τις μεταναστευτικές ροές.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να μοιράζει επιδοτήσεις, τις οποίες θα διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές, από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αν σου άρεσε κάνε