Βρετανία: Ανακοινώθηκε πακέτο ενισχύσεων και επιδομάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Βρετανία: Ανακοινώθηκε πακέτο ενισχύσεων και επιδομάτων σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:09 Δημιουργία 03/01/23, 14:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Εκατομμύρια νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα στη Βρετανία θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος ύψους έως και 900 λίρες κατά τη διάρκεια του 2023, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων της χώρας.

Σύμφωνα με το Reuters, τα χρήματα θα πάνε απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, σε τρεις πληρωμές, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Η ενίσχυση ανακοινώθηκε από τον Καγκελάριο του Θησαυροφυλακίου Τζέρεμι Χαντ μαζί με μια σειρά από αυξήσεις φόρων και αυστηρότερες δημόσιες δαπάνες. Η κυβέρνηση δεν έδωσε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών εντός του έτους.

Θα υπάρξουν επίσης ξεχωριστά επιδόματα: 150 λίρες για περισσότερα από έξι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία και 300 λίρες για πάνω από οκτώ εκατομμύρια συνταξιούχους, ανέφερε το υπουργείο.

Το τελευταίο πακέτο στήριξης ακολουθεί το περσινό πρόγραμμα στήριξης 1.200 λιρών σε μετρητά για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς η Βρετανία παλεύει με μια κρίση κόστους ζωής εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος.

Θέμα επιβίωσης

Tα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας δείχνοντας από νωρίς τις... άγριες διαθέσεις τους προς τους εργοδότες και δη, την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ, έχουν προγραμματίσει αυτή την εβδομάδα μια σειρά από απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ουσιαστικά οι γιορτές πρόσφεραν μόνο μια ανάπαυλα, καθώς οι εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δεδομένου πως και το τοπίο της βρετανικής οικονομίας δεν φαίνεται πως θα βελτιωθεί σύντομα.

Η οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, όπου θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2024 και ο πληθωρισμός θα αρχίσει μεν να υποχωρεί από τα ιστορικά υψηλά που άγγιξε τον Οκτώβριο, όμως δεν πρόκειται να κατέβει σε επίπεδα που θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να ανασάνουν. Την ίδια ώρα το κόστος ζωής θα παραμείνει πολύ πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος και οι τιμές των τροφίμων θα διατηρηθούν στο «κόκκινο».

Κάπως έτσι η ακαμψία της κυβέρνησης δεν φαίνεται πως πτοεί τα συνδικάτα που θεωρούν ότι για τα μέλη τους τίθεται θέμα επιβίωσης και απαιτούν «εδώ και τώρα» σημαντικές αυξήσεις μισθών. Νοσηλευτές, οδηγοί ασθενοφόρων, οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι στα τρένα και στα σύνορα θα αναζωπυρώσουν τις κινητοποιήσεις ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το απεργιακό πρόγραμμα

Ενδεικτικά από σήμερα έως το Σάββατο απεργούν τα συνδικάτα των σιδηροδρόμων, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό να αποφύγει όσο γίνεται τις μετακινήσεις.

Σήμερα και αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που σημαίνει ότι το χάος στις μεταφορές θα μεταφερθεί και στους εθνικούς δρόμους.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στάσεις εργασίας και απεργίες έχουν προκηρύξει στις 4, 5, 10, 12, 16, 19, 25 και 26 Ιανουαρίου, ουσιαστικά δηλαδή για οκτώ ημέρες του μήνα, οι οδηγοί λεωφορείων στο Λονδίνο, κάνοντας απελπιστική την κατάσταση στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Διήμερη απεργία στις 18 και 19 Ιανουαρίου έχουν προκηρύξει οι νοσηλευτές, συμπληρώνοντας τον πρώτο γύρο των απεργιών τους το Δεκέμβριο.

Δύο ημερήσιες απεργίες στις 11 Ιανουαρίου και στις 23 Ιανουαρίου έχουν προκηρύξει και οι οδηγοί των ασθενοφόρων.

Στις περιφέρειες της χώρας, ξεχωρίζει επίσης η διήμερη απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 10 και 11 Ιανουαρίου οι δάσκαλοι στη Σκωτία, αν και φαίνεται από τώρα πως δυναμικές αντιδράσεις ετοιμάζουν τα συνδικάτα των δασκάλων στην Αγγλία και την Ουαλία.

Και αυτά όλα μόνο για τον Ιανουάριο, καθώς έπεται και συνέχεια σύμφωνα με τα συνδικάτα.

Αν σου άρεσε κάνε