Καταπέλτης η έκθεση για την επίθεση στο Καπιτώλιο: «Ο Τραμπ υποκίνησε τον όχλο»

Καταπέλτης η έκθεση για την επίθεση στο Καπιτώλιο: «Ο Τραμπ υποκίνησε τον όχλο»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:42 Δημιουργία 23/12/22, 13:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η πιο σημαντική και κρίσιμη για τις ΗΠΑ έρευνα του Κογκρέσου μετά το Γουότεργκεϊτ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέδωσε σκοπίμως ψευδείς ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και υποκίνησε όχλο υποστηρικτών του να επιτεθεί στο Καπιτώλιο.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση των οκτών κεφαλαίων και των 845 σελίδων της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου του 2021 στο Καπιτώλιο παρέχει έναν οδικό χάρτη για πιθανές ποινικές διώξεις κατά του κ. Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων.

Γραμμένο σε αφηγηματική μορφή, το έγγραφο αναλύει την ιστορία, την οποία εξέθεσε η επιτροπή στις τηλεοπτικές ακροάσεις της νωρίτερα φέτος.

Η επιτροπή ψήφισε τη Δευτέρα να παραπέμψει τα ευρήματά της στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πιθανή άσκηση δίωξης. Ανάμεσα σε αυτά βρίσκονται τέσσερις πιθανές ομοσπονδιακές κατηγορίες κατά του κ. Τραμπ. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι παρέσχε βοήθεια και ενθάρρυνση σε πρόσωπα που μετείχαν σε εξέγερση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει τη δική του έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, που άφησε πίσω της πέντε νεκρούς.

«Καθώς θα διαβάζετε αυτήν την έκθεση, παρακαλούμε να εξετάσετε αυτό: ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με πολλούς από τους διορισμένους αξιωματούχους που περιέβαλλαν τον Ντόναλντ Τραμπ, εργάστηκαν για να αποτρέψουν πολλά από τα χειρότερα τμήματα του σχεδίου του Τραμπ που είχε στόχο να ανατραπούν οι εκλογές», γράφει η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι, στον πρόλογο της έκθεσης.

«Αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο. Είναι παρήγορο να υποθέτουμε ότι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας μας θα αντιστέκονται πάντα σε αυτούς που προσπαθούν να ανατρέψουν το Σύνταγμά μας εκ των ένδον. Αλλά τα θεσμικά μας όργανα είναι ισχυρά μόνον όταν αυτοί που κατέχουν αξίωμα είναι πιστοί στο Σύνταγμα», προσθέτει.

Η έκθεση ξεκινάει με τις εβδομάδες πριν από τις εκλογές και τα στοιχεία που συνέλεξε η επιτροπή ότι ο κ. Τραμπ σκόπευε να ανακηρύξει τη νίκη του το βράδυ των εκλογών ανεξάρτητα από το τι θα έδειχναν τα αποτελέσματα.

Τεκμηριώνει ότι ο κ. Τραμπ και οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, επικαλούμενη λεπτομερώς δικαστικές υποθέσεις, προσφυγές σε νομοθέτες πολιτειών να απορρίψουν καταμετρήσεις ψήφων και εκστρατεία άσκησης πιέσεων σε αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης για να παρέμβουν και να δηλώσουν, χωρίς στοιχεία, ότι οι εκλογές εκλάπησαν.

Όπως και η σειρά ακροάσεων της επιτροπής, η έκθεση συμπεραίνει ότι για 187 λεπτά ο κ. Τραμπ καθόταν σε τραπεζαρία του Λευκού Οίκου την 6η Ιανουαρίου του 2021 παρακολουθώντας, καθώς όχλος έσπαγε παράθυρα και κατέστρεφε το Καπιτώλιο, αγνοώντας την οικογένειά του, το προσωπικό και άλλους Ρεπουμπλικανούς, που όλοι τον παρότρυναν να επέμβει.

«Η χώρα μας έχει φτάσει πολύ μακριά για να επιτρέψει σε έναν ηττημένο πρόεδρο να μετατραπεί σε έναν επιτυχημένο τύραννο, ανατρέποντας τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, υποδαυλίζοντας τη βία και, όπως το είδα, ανοίγοντας την πόρτα σε αυτούς στη χώρα μας των οποίων το μίσος και η μισαλλοδοξία απειλούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη για όλους τους Αμερικανούς», σημειώνει στον πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Μπένι Τόμσον.

Περισσότερες από 1.000 καταθέσεις

Κατά την 18μηνη έρευνα συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 1.000 καταθέσεις, ανάμεσά τους πολλές υψηλόβαθμων συμβούλων του Τραμπ, αξιωματούχων της κυβέρνησης και μελών της οικογένειάς του.

Ο κ. Τόμσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μεγαλύτερο μέρος του μη ευαίσθητου χαρακτήρα υλικού που συγκεντρώθηκε από την επιτροπή θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν από το τέλος του έτους. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσα έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν ούτε τι θα χαρακτηριστεί ευαίσθητου χαρακτήρα.

Η έκθεση, η οποία πιθανόν σηματοδοτεί την τελευταία πράξη της διακομματικής επιτροπής, περιλαμβάνει κατάλογο με 11 συστάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται αλλαγές στην εποπτεία της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, νέες προστασίες για τους εργαζόμενους στις εκλογές και τον χαρακτηρισμό επισήμως των ταραχών ως εξέγερσης ώστε να απαγορευθεί η ανάδειξή τους στο μέλλον σε αξιώματα βάσει της 14ης Τροπολογίας του Συντάγματος.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται επίσης τέσσερις παραπομπές σε θέματα, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση που υπήρχε πίσω από την πορεία διαμαρτυρίας του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου και οι αστοχίες των υπηρεσιών πληροφοριών που επέτρεψαν να συμβεί η επίθεση.

Οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι θα αναλάβουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 3 Ιανουαρίου, έχουν δηλώσει ότι δεν σχεδιάζουν να συνεχιστεί η δουλειά της επιτροπής που διερευνά την επίθεση στο Καπιτώλιο. Μάλιστα, ο ηγέτης της σημερινής μειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, που είναι το φαβορί για να αναλάβει την προεδρία του σώματος το ερχόμενο έτος, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να διεξαγάγουν έρευνα για τις εργασίες της ίδιας της επιτροπής διερεύνησης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

Η δήλωση αυτή οδήγησε την επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο να επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της και ενδεχομένως εκατομμύρια σελίδες σχετικών αποδεικτικών στοιχείων σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Αν σου άρεσε κάνε