Κατακραυγή για τον Μασκ, μπλόκαρε λογαριασμούς δημοσιογράφων στο Twitter

Κατακραυγή για τον Μασκ, μπλόκαρε λογαριασμούς δημοσιογράφων στο Twitter

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:03 Δημιουργία 16/12/22, 14:34
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Αυτόκλητος υπέρμαχος της ελευθερίας της έκφρασης ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ, προκάλεσε κατακραυγή και προειδοποίηση για κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ανέστειλε τους λογαριασμούς Αμερικανών δημοσιογράφων.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ανησυχητική», η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα προειδοποίησε τον αμφιλεγόμενο δισεκατομμυριούχο ότι θα υπάρξουν «σύντομα κυρώσεις» στο πλαίσιο νέου ευρωπαϊκού νόμου.

«Τα νέα για την αυθαίρετη αναστολή δημοσιογράφων στο Twitter είναι ανησυχητικά», έγραψε σε ένα τουίτ η αρμόδια για τις αξίες και τη διαφάνεια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθύμισε πως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες -που αναμένεται να εφαρμοστεί στους κολοσσούς της τεχνολογίας το ερχόμενο καλοκαίρι- «απαιτεί τον σεβασμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωησης και των βασικών δικαιωμάτων».

«Ο Ίλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα», ανέφερε.

Είπε επίσης πως το Media Freedom Act, ένα σχέδιο ρύθμισης που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση και έχει σκοπό να προστατεύσει την ελευθερία του Τύπου και τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν πρέπει να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται κατά το δοκούν», ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ένα τουίτ. «Για αυτόν τον λόγο έχουμε ένα πρόβλημα με το Twitter», πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο τουίτ, ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Ζαν-Νοέλ Μπαρό εξέφρασε «απογοήτευση για την παρέκκλιση στην οποία οδηγεί ολοταχώς ο Ίλον Μασκ το Twitter: «Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμέλιο της ίδιας της δημοκρατίας. Όταν πλήττεται η μία, πλήττεται η άλλη».

Οι λογαριασμοί περίπου δώδεκα Αμερικανών δημοσιογράφων ανεστάλησαν από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης όπως το CNN (Donie O'Sullivan), οι New York Times (Ryan Mac) και η Washington Post (Drew Harwell) και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι.

Ορισμένοι είχαν γράψει τουίτ για την απόφαση που έλαβε προχθές Τετάρτη το Twitter να αναστείλει τον λογαριασμό που καταγράφει αυτόματα τις διαδρομές του ιδιωτικού αεροσκάφους του Ίλον Μασκ.

Το Twitter δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο ανέστειλε τους λογαριασμούς αυτούς ούτε τη διάρκεια της αναστολής. Ο ιδιοκτήτης του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, πηγή αρκετών αντιπαραθέσεων αφότου εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο, έδωσε ωστόσο ορισμένες ενδείξεις σε έναν καταιγισμό τουίτ που αναρτήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

«Οι εν λόγω λογαριασμοί στο doxing λαμβάνουν μια προσωρινή αναστολή 7 ημερών», έγραψε στο Twitter ο Ίλον Μασκ, λέγοντας πως οι κανόνες αυτοί εφαρμόζονται «'στους δημοσιογράφους' [σ.σ. η λέξη με εισαγωγικά] όπως και σε οποιονδήποτε άλλον».

Ο όρος «doxing» σημαίνει δημοσίευση στο διαδίκτυο προσωπικών πληροφοριών που συνδέονται με ένα άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του.

«Ανήρτησαν τη ακριβή γεωγραφική θέση μου σε πραγματικό χρόνο, δηλ. κυριολεκτικά τις συντεταγμένες που επιτρέπουν μια δολοφονία, σε άμεση (και κατάφωρη) παραβίαση των όρων χρήσης του Twitter», ανέφερε ακόμη ο Μασκ.

Ο λογαριασμός στο Twitter του Mastodon, ανταγωνιστή του κοινωνικού δικτύου, ανεστάλη επίσης.

«Η παρορμητική και αδικαιολόγητη αναστολή ενός ορισμένου αριθμού δημοσιογράφων όπως εκείνη (του δημοσιογράφου) του CNN Ντόνι Ο΄Σάλιβαν είναι ανησυχητική, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το CNN.

«Η αυξανόμενη αστάθεια και μεταβλητότητα του Twitter είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την πλατφόρμα. Ζητήσαμε εξηγήσεις από το Twitter και θα επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας ανάλογα με την απάντηση», πρόσθεσε το CNN.

«Ελπίζουμε πως οι λογαριασμοί όλων των δημοσιογράφων θα αποκατασταθούν και πως το Twitter θα παράσχει μια ικανοποιητική εξήγηση», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος των New York Times, ο Τσάρλι Στάντλαντερ.

Στην αρχή αυτή της ιστορίας, ο Ίλον Μασκ είχε γράψει σε ένα τουίτ την Τετάρτη πως ένα όχημα στο Λος Άντζελες στο οποίο επέβαινε ένα από τα παιδιά του παρακολουθήθηκε από έναν «τρελό παρενοχλούντα» και φαινόταν να δείχνει με το δάκτυλο την παρακολούθηση του ιδιωτικού αεροσκάφους του ως τον λόγο.

Ανακοίνωνε σε εκείνο το τουίτ ότι θα δίωκε στη δικαιοσύνη το άτομο πίσω από τον λογαριασμό @ElonJet ο οποίος έχει έκτοτε ανασταλεί.

Ο @ElonJet, που δημιουργήθηκε από έναν φοιτητή και έχει περίπου 500.000 'ακολούθους', χρησιμοποιούσε δημόσια δεδομένα προκειμένου να δείξει, αυτόματα, πότε και πού απογειωνόταν και προσγειωνόταν το αεροσκάφος του ιδιοκτήτη της SpaceX και της Tesla.

Το Twitter είχε ανακοινώσει στη συνέχεια ότι βάσει του κανονισμού του απαγορεύει στο εξής την πλειονότητα των τουίτ που δηλώνουν τη θέση κάποιου σε πραγματικό χρόνο.

Όταν ανέλαβε επικεφαλής του Twitter, ο Ίλον Μασκ είχε υποσχεθεί ότι δεν θα άγγιζε τον λογαριασμό @ElonJet.

Αφότου εξαγόρασε την πλατφόρμα έναντι 44 δισ. δολαρίων, ο δισεκατομμυριούχος έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα για το τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ένθερμος υπέρμαχος μιας ευρείας ελευθερίας της έκφρασης -όσο οι δηλώσεις τηρούν τον νόμο-αποκατέστησε τους λογαριασμούς που είχαν απαγορευθεί προηγουμένως από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ των οποίων εκείνον του Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως ανέστειλε επίσης εκείνον του Κάνιε Γουέστ μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων που κρίθηκαν αντισημιτικά και αρνήθηκε την επιστροφή στην πλατφόρμα του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς.

Αν σου άρεσε κάνε