Προειδοποίηση για την κατανάλωση ενέργειας με τον χιονιά να σαρώνει τη Γερμανία

Προειδοποίηση για την κατανάλωση ενέργειας με τον χιονιά να σαρώνει τη Γερμανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:08 Δημιουργία 14/12/22, 20:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Νέα έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας από επιχειρήσεις και νοικοκυριά έκανε σήμερα ο επικεφαλής της αρμόδιας εποπτικής αρχής του δικτύου της Γερμανίας, της Bundesnetzagentur, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και μέρες με ένα κύμα ψύχους που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ο Κλάους Μούλερ παραδέχτηκε πως η χώρα δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο επάρκειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτα μέτρα, όπως υποχρεωτικές περικοπές και διακοπές παροχής. Άλλωστε, τα εθνικά αποθέματα παραμένουν πολύ ψηλά, στο 92,45%, ήτοι υψηλότερα κι από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο που βρίσκεται στο 87,34%.

Όμως, ο επικεφαλής της ενεργειακής αρχής επανέλαβε την ανάγκη η κοινωνία να συνεχίσει να κρατά υπό έλεγχο την κατανάλωση αερίου.

«Μπορούμε να διαχειριστούμε μία, δύο, τρεις εβδομάδες μεγάλου κρύου που ανεβάζει την κατανάλωση. Όμως, δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε στο ρυθμό αυτό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Και βέβαια θα πρέπει από τώρα να κοιτάμε τον επόμενο χειμώνα, του 2023-24» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μούλερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Η Γερμανία, όπως και μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, είναι αντιμέτωπη με ένα ισχυρό κύμα ψύχους από την Αρκτική, με χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έως και 10 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν.

Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν σε κάθετη αύξηση της κατανάλωσης, με τα επίπεδα εξοικονόμησης να διαμορφώνονται μόλις στο 13%, ήτοι πολύ κάτω από τα όρια που έχουν τεθεί από τις αρχές.

Η εποπτική αρχή έχει ορίσει πως η Γερμανία πρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 20% της κατανάλωσης αερίου, ώστε τα αποθέματα να μην πέσουν κάτω από το όριο ασφαλείας του 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είχαν ήπιο καιρό, που ήταν καλό για την κατανάλωση αερίου. Όμως, ο Δεκέμβριος θα είναι ίσως ο πιο κρύος μήνας τα τελευταία δέκα χρόνια» σχολίασε ο κ. Μούλερ επισημαίνοντας πως μόνο σε μια μέρα, τη Δευτέρα, τα αποθέματα έπεσαν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

«Επομένως, παρά το ψύχος, ζητώ και πάλι από το κοινό να είναι προσεκτικό με τα επίπεδα κατανάλωσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε