Ουκρανία: Επτά εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές

Ουκρανία: Επτά εκατ. παιδιά κινδυνεύουν από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:45 Δημιουργία 14/12/22, 17:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τα πλήγματα του ρωσικού στρατού στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για σχεδόν επτά εκατομμύρια παιδιά καθώς εξακολουθούν να πέφτουν οι θερμοκρασίες με τον ερχομό του χειμώνα στη χώρα, προειδοποιεί σήμερα η Unicef.

Χωρίς σταθερή πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση ή νερό, «τα παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα όχι μόνον με ακραίο ψύχος - οι θερμοκρασίες τον χειμώνα μπορούν να πέσουν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου- αλλά δεν μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις δυνατότητες διαδικτυακής μάθησης, οι οποίες είναι το μόνο μέσο πρόσβασης στην εκπαίδευση για πολλά παιδιά, καθώς πολλά σχολεία έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (Unicef).

Εξάλλου οι υγειονομικές εγκαταστάσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να παράσχουν βασικές υπηρεσίες και τα ελαττωματικά συστήματα υδροδότησης αυξάνουν τους ήδη εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους πνευμονίας, εποχικής γρίπης, υδατογενών ασθενειών και COVID-19, προσθέτει.

Και «πέραν της άμεσης απειλής που θέτουν οι συνθήκες ψύχους, τα παιδιά στερούνται επίσης την δυνατότητα μάθησης ή διατήρησης της επαφής με τους φίλους τους και τους συγγενείς τους, κάτι το οποίο θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τόσο την σωματική όσο και την διανοητική τους υγεία», σημειώνει επίσης η γενική διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ.

Η Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση στον πόλεμο που εξαπέλυσε με την εισβολή της στην Ουκρανία, επιδίδεται από τον Οκτώβριο σε στρατηγική μαζικών πληγμάτων στις ουκρανικές υποδομές, κυρίως τις ενεργειακές, για να αποδυναμώσει τον πληθυσμό καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Μέχρι στιγμής, το 40% των ουκρανικών δυνατοτήτων παραγωγής ενέργειας έχει καταστραφεί και παρά τις επισκευές που γίνονται, το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα μπόρεσε να καλύψει μόνον το 70% της ζήτησης στις 28 Νοεμβρίου που σημειώθηκε κορύφωση της κατανάλωσης, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Προς το παρόν, η Unicef διευκρινίζει ότι χρειάζεται 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια για να ανταποκριθεί στις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες 9,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια παιδιά, για την παροχή, διατήρηση και επέκταση των βασικών υπηρεσιών στους τομείς της υγείας, της διατροφής, της προστασίας των παιδιών, της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, της υδροδότησης, της αποχέτευσης και της υγιεινής ή ακόμη της κοινωνικής προστασίας.

Αν σου άρεσε κάνε