Ουκρανία: Προειδοποίηση ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση από τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Ουκρανία: Προειδοποίηση ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση από τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:49 Δημιουργία 06/12/22, 22:43
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας προκαλούν «ένα νέο επίπεδο ανθρωπιστικών αναγκών» για τον πληθυσμό, προειδοποίησε σήμερα ο Μάρτιν Γκρίφιθς επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, φοβούμενος νέες μετακινήσεις κατοίκων που στερούνται τη θέρμανση μέσα στον χειμώνα.

«Από τον Οκτώβριο, το μπαράζ επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας δημιούργησαν ένα νέο επίπεδο αναγκών που επηρεάζει όλη τη χώρα και επιβαρύνει τις ανάγκες που προκαλούνται από τον πόλεμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μάρτιν Γκρίφιθς ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το μέγεθος των καταστροφών σε υποδομές ηλεκτροδότησης και θέρμανσης απαιτεί την ενισχυμένη υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση, πέρα από αυτήν που οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» στερούνται θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος ή νερού καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρήσει στους -20°C και συμπλήρωσε ότι «στην Ουκρανία σήμερα απειλείται η δυνατότητα των αμάχων να επιβιώσουν».

Σε αυτές τις συνθήκες, καθώς 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο αυτόν (6,5 εκατομμύρια στο εσωτερικό της Ουκρανίας και 7,8 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες), «βλέπουμε τον κίνδυνο νέων μετακινήσεων», προειδοποίησε ο κ. Γκρίφιθς.

Η Ρωσία «χρησιμοποιεί πλέον τον χειμώνα ως ένα πολεμικό όπλο», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση την περασμένη εβδομάδα για τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ρεκόρ για το 2023 ενόψει των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι μια έκκληση για τη συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ρεκόρ και θα είναι δύσκολο να το συγκεντρώσουμε», σχολίασε σήμερα ο κ. Γκρίφιθς, επικαλούμενος έναν «κόσμο που έχει τρελαθεί» με «έναν άνθρωπο στους 23» να χρήζει ανθρωπιστικής βοήθειας στον πλανήτη.

Αν σου άρεσε κάνε