ΕΚΤ: Ζητάει εναρμονισμένους παγκόσμιους εποπτικούς κανόνες για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

ΕΚΤ: Ζητάει εναρμονισμένους παγκόσμιους εποπτικούς κανόνες για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:39 Δημιουργία 28/11/22, 17:35
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Έκκληση για την εναρμόνιση σε παγκόσμιο επίπεδο των εποπτικών κανόνων που διέπουν την αγορά κρυπτονομισμάτων απηύθυνε η Ελίζαμπεθ ΜακΚολ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα ψηφιακά assets, που διοργανώθηκε από τους Financial Times, η κυρία Ελίζαμπεθ ΜακΚολ επεσήμανε πως η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX λειτούργησε σαν… καμπανάκι που «ξύπνησε» τις αρμόδιες εποπτικές αρχές αναφορικά με την ανάγκη που υπάρχει για στενότερο συντονισμό τους σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να καλύπτονται και τα όποια κενά μπορεί να μην εντοπιστούν από κάποια από τις εποπτικές αρχές.

Για την ίδια την Ευρωζώνη, το επικείμενο εποπτικό νομικό πλαίσιο του Markets in Crypto-Assets Regulation (MICA) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κάποιες από τις απειλές που σχετίζονται με την κατάρρευση του FTX, απαιτώντας για παράδειγμα τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών να είναι αυστηρά διαχωρισμένα από αυτά των funds, όπως και να υπάρχει καλύτερη διαχείριση τους.

Εξήγησε, ωστόσο, πως η έλλειψη ανάλογων εποπτικών πλαισίων σε άλλες χώρες θα μπορούσε να δημιουργήσει κενά, που θα επέτρεπαν ατυχήματα όπως η κατάρρευση του FTX να συμβεί.

Αν σου άρεσε κάνε