Προβληματισμός στην ΕΕ για το κλείσιμο των γραφείων του Twitter στις Βρυξέλλες

Προβληματισμός στην ΕΕ για το κλείσιμο των γραφείων του Twitter στις Βρυξέλλες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:00 Δημιουργία 24/11/22, 17:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Προβληματισμένοι εμφανίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση του Ίλον Μασκ να διαλύσει το μικρό, αλλά ζωτικής σημασίας, γραφείο του Twitter στις Βρυξέλλες.

Το ευρωπαϊκό γραφείο της πλατφόρμας δεν ήταν στο στόχαστρο του πρώτου μεγάλου κύματος των απολύσεων που δρομολόγησε ο Έλον Μασκ όταν ανέλαβε τα ηνία του Twitter, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στο 50% των 7.500 εργαζομένων. Όμως, οι δύο επικεφαλής για την ψηφιακή πολιτική του Twitter στην Ευρώπη ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αποφάσισαν να παραιτηθούν αντιδρώντας στις νέες πρακτικές και τακτικές του Μασκ.

Η απώλεια των δύο στρατηγικών στελεχών, μαζί με το τωρινό κλείσιμο του ευρωπαϊκού γραφείου της πλατφόρμας, δημιουργεί ένα σοβαρό κενό στο κρίσιμο μέτωπο της συμμόρφωσης της πλατφόρμας με τους νέους αυστηρούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον κυβερνοχώρο και κυρίως τον έλεγχο του περιεχομένου των αναρτήσεων.

Αυτό που φοβούνται στις Βρυξέλλες είναι πως ο Μασκ ουσιαστικά δεν προτίθεται να ακολουθήσει τους κανόνες, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής… ελευθερίας που θέλει να εφαρμόσει. Κάτι που απέδειξε επαναφέροντας διεθνώς και λογαριασμούς που είχαν μπλοκαριστεί, όπως για παράδειγμα αυτός του Ντόναλντ Τραμπ.

Με δεδομένο δε, πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολέμου, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στα πεδία των μαχών αλλά επεκτείνεται και στο μέτωπο των media και του διαδικτύου, στις Βρυξέλλες θεωρούν κρίσιμο για το «φιλτράρισμα» της ρωσικής προπαγάνδας την εφαρμογή των κανονισμών τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο πως τόσο σε επίπεδο επίσημων ευρωπαϊκών οργάνων όσο και σε επίπεδο κυβερνήσεων στην ΕΕ έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για το κατά πόσο είναι ασφαλές να διατηρηθούν οι επίσημοι λογαριασμοί φορέων και πολιτικών ηγετών στο Twitter. Και οι σημερινές εξελίξεις θα εντείνουν τη συζήτηση αυτή!

Αν σου άρεσε κάνε