Ιταλία: Με 21 δισ. ευρώ η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά της ενεργειακής κρίσης

Ιταλία: Με 21 δισ. ευρώ η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά της ενεργειακής κρίσης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:29 Δημιουργία 22/11/22, 17:24
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, παρουσίασε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 επιβεβαιώνοντας ότι θα αγγίξει τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 21 εκ των οποίων θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

«Τα κύρια μέτρα μας αφορούν τις επιστροφές φόρου για τις εταιρίες που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και την μείωση του κόστους των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι στο εξής τα υπερκέρδη των εταιριών του τομέα της ενέργειας θα φορολογούνται με κλίμακα του 35% και όχι του 25%. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, δε, ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 85.000 ευρώ θα εφαρμοστεί ενιαία φορολογική κλίμακα του 15%.

«Προτεραιότητές μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, οι χαμηλοεισοδηματίες και η οικονομική ανάπτυξη», τόνισε η Μελόνι. Η ιταλική κυβέρνηση ενέταξε, παράλληλα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, και την αύξηση των κατώτατων συντάξεων στα 600 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, αποφασίσθηκε η μείωσή του στο 6% για όλα τα προϊόντα για παιδιά, αλλά και για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση.

Θα μειωθεί, επίσης, το κόστος εργασίας, με πιο «βαριά εκκαθαριστικά» για τους εργαζόμενους και θα παραγραφούν οι οφειλές προς το δημόσιο έως 1.000 ευρώ, οι οποίες προέκυψαν μέχρι το 2015. Η γενικότερη γραμμή της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη καταβληθέντα χρέη προς το δημόσιο.

Με αναφορά, τέλος, στο «κοινωνικό επίδομα ανεργίας» που εγκρίθηκε πριν τρία χρόνια, η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι -εν αναμονή μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης- για το 2023 οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν οκτώ μηνιαία επιδόματα, και ότι όποιος αρνείται μια πρόταση δουλειάς θα χάνει, αυτόματα, την συγκεκριμένη κοινωνική αρωγή. «Στην συνέχεια, το κοινωνικό επίδομα θα δίνεται μόνον σε όποιον αδυνατεί να εργαστεί ή έχει στην οικογένειά του ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και άτομα με ειδικές ανάγκες», ολοκλήρωσε η κυρία Μελόνι.

Αν σου άρεσε κάνε