Βρετανία: Νέος μίνι προϋπολογισμός με πρόβλεψη ύφεσης 1,4% για το 2023

Βρετανία: Νέος μίνι προϋπολογισμός με πρόβλεψη ύφεσης 1,4% για το 2023

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:31 Δημιουργία 17/11/22, 16:25
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η οικονομία της Βρετανίας προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του νέου μίνι προϋπολογισμού.

Το νέο πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις των φόρων και μείωση των δαπανών για να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά, παρά τις απαισιόδοξες προοπτικές για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.

Έκτοτε, η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι προβλέψεις του OBR αποτυπώνουν «ξεκάθαρα τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αντιξοοτήτων στη βρετανική οικονομία» ξεκινώντας τη σημερινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο.

Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

Αλλαγές στο φορολογικό

Ο Χαντ και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχουν δηλώσει ότι θα αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά την αποτυχία του πειράματος των «Trussonomics» (της οικονομικής πολιτικής της Τρας) με μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων που οδήγησαν τη στερλίνα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, απείλησαν με χάος την αγορά ακινήτων και εξανάγκασαν τη Λιζ Τρας σε παραίτηση μετά από σύντομη παραμονή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για «πάγωμα» των απαλλαγών φόρου εισοδήματος και μείωση του ορίου στο οποίο οι πολίτες αρχίζουν να πληρώνουν με βάση τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά.

Ο Χαντ δήλωσε ότι θα αναστείλει τις απαλλαγές φόρου εισοδήματος έως το 2028 και ότι μειώνει το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% στα εισοδήματα σε 125.140 λίρες από 150.000 λίρες.

«Ακόμα και μετά από αυτό, θα έχουμε και πάλι το πιο γενναιόδωρο πακέτο φορολογικών απαλλαγών από οποιαδήποτε χώρα της G7», δήλωσε ο Χαντ στο Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση της Λιζ Τρας είχε ανακοινώσει την κατάργηση του ανώτατου συντελεστή του φόρου εισοδήματος, πριν αλλάξει ρότα εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε στη χρηματοοικονομική αγορά η πολιτική της.

Αν σου άρεσε κάνε