Artemis 1: Εκτοξεύτηκε η «στοιχειωμένη» αποστολή της NASA για τη Σελήνη (βίντεο)

Artemis 1: Εκτοξεύτηκε η «στοιχειωμένη» αποστολή της NASA για τη Σελήνη (βίντεο)

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:24 Δημιουργία 16/11/22, 14:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Επιτυχής ήταν η εκτόξευση της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη από τη NASA, που απογειώθηκε από το συγκρότημα εκκίνησης 39B στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών το πρωί της Τετάρτης .

Με την αποστολή Artemis 1, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ελπίζει ότι δεκαετίες μετά τις αποστολές Apollo, θα επιστρέψει στο δορυφόρο της Γης. Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών.

Ο πρωταρχικός στόχος του Artemis I είναι να δοκιμάσει διεξοδικά τα ολοκληρωμένα συστήματα πριν από τις αποστολές με πλήρωμα, λειτουργώντας το διαστημόπλοιο σε περιβάλλον βαθύ διαστήματος, δοκιμάζοντας τη θερμική ασπίδα του Orion και ανακτώντας τη μονάδα πληρώματος μετά την επανείσοδο, την κάθοδο και την κατάρρευση.

Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

«Εκ μέρους όλων των ανδρών και των γυναικών σε ολόκληρο το μεγάλο έθνος μας που έχουν εργαστεί για να συγκεντρώσουν αυτό το υλικό για να κάνουν αυτή τη μέρα δυνατή, και για τη γενιά της Άρτεμις, αυτό είναι για εσάς», δήλωσε ο διευθυντής εκτόξευσης της Nasa Artemis, Charlie Blackwell-Thompson, λίγο μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Πρόκειται για την τέταρτη απόπειρα εκτόξευσης, αφού οι προηγούμενες είχαν αναβληθεί λόγω... ανωτέρας βίας.

Η τελευταία αποστολή ματαιώθηκε λόγω του κυκλώνα Νικόλ που έπληξε τη Φλόριντα. Η επιθεώρηση του πυραύλου SLS στη συνέχεια αποκάλυψε μόνο μικρές φθορές και οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι ο προγραμματισμός τους μπορούσε να προχωρήσει κανονικά, καθώς δεν υπήρχαν άλλα εμπόδια που να εμποδίζουν την εκτόξευση.

Άλλες δύο απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025.

Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.

Αν σου άρεσε κάνε