Η Πολωνία δεν ενεργοποιεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Η Πολωνία δεν ενεργοποιεί το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:57 Δημιουργία 16/11/22, 11:54
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τελειώνει όπως όλα δείχνουν το θρίλερ με τον πύραυλο που έπεσε το βράδυ σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με νατοϊκές πηγές, η Πολωνία, δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4. Οι αρχικοί φόβοι ότι η Μόσχα έριξε τον πύραυλο σε χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ μάλλον εξανεμίζονται μιας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, πρόκειται για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Όπως ανέφεραν οι πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του ‘Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους». Το βράδυ της Τρίτης το Reuters ανέφερε πως η κυβέρνηση της Πολωνίας εξέταζε το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων με θέμα τις εκρήξεις στην ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Τα πνεύματα φαίνεται να ηρεμούν μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο πύραυλος που χτύπησε πολωνικό έδαφος ήταν ουκρανικός, εκτιμούν διπλωμάτες.

Αν είχε ρίξει τον πύραυλο η Μόσχα θα υπήρχε φόβος για γενικευμένη σύρραξη και ενώ η Σύνοδος της G20 ήταν σε εξέλιξη. Εξάλλου η Μόσχα είχε εξαπολύσει πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο την Τρίτη με αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Η επίθεση, η οποία σκότωσε δύο άτομα σε ένα χωριό περίπου 6 χιλιόμετρα (4 μίλια) από τα σύνορα με την Ουκρανία αργά την Τρίτη, έρχεται καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία είναι ήδη υψηλές για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Ορισμένοι ηγέτες αρχικά ισχυρίστηκαν ότι ο πύραυλος που προσγειώθηκε στην Πολωνία είχε εκτοξευθεί από τη Ρωσία, αλλά μέχρι το πρωί της Τετάρτης η εικόνα ήταν λιγότερο ξεκάθαρη, με ορισμένους μάλιστα να θεωρούν ότι θα μπορούσε να ήταν η πυραυλική άμυνα της Ουκρανίας για να βγάλει ένα ρωσικό βλήμα εκτός πορείας.

Άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν πολύ προσεκτικός αναφορικά με το ποιος έριξε τον πύραυλο. Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι ο πύραυλος μάλλον δεν εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. Υπάρχουν πληροφορίες για την τροχιά του πυραύλου που δεν επιβεβαιώνουν ρωσική επίθεση, είπε ο Μπάιντεν από το Μπαλί της Ινδονησίας. «Θα φροντίσω να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη». Εξ αρχής η αντίδραση της Ουάσινγκτον ήταν πολύ επιφυλακτική.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πεκίνο, το οποίο συνέστησε ψυχραιμία πάνω στο θέμα, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενίκευση της σύρραξης: «Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να «διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Αν σου άρεσε κάνε