Άξονας Πούτιν-Ερντογάν για εξαγωγές φυσικού αερίου και δημητριακών

Άξονας Πούτιν-Ερντογάν για εξαγωγές φυσικού αερίου και δημητριακών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:48 Δημιουργία 10/11/22, 15:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Ρωσία αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σχετικά με τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα του φυσικού αερίου και με τις εξαγωγές δημητριακών κατά τη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των 20 που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Ινδονησία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας «σχεδιάζεται αριθμός συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένης της αύξησης της συνεργασίας με την Τουρκία στο αέριο και της οργάνωσης μεγάλων αποστολών δημητριακών και λιπασμάτων», ανέφερε σε δήλωση.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει διά ζώσης στη σύνοδο κορυφής, έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού που αποκάλεσε «κόμβο αερίου» στην Τουρκία, μέσω του οποίου ρωσικό αέριο θα μπορούσε να πωλείται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι η σύνοδος κορυφής θα συμβάλει στην εγκαθίδρυση ενός «πολυπολικού» κόσμου - ένας όρος τον οποίο χρησιμοποιεί συχνά ο Πούτιν για να επικρίνει αυτό που χαρακτηρίζει δυτική κυριαρχία στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η παρουσία της Ρωσίας στη σύνοδο της G20 έχει προκαλέσει επικρίσεις από δυτικές χώρες και την Ουκρανία, η οποία ζήτησε να απαγορευθεί στον Πούτιν να συμμετάσχει στη συνάντηση.

Ρώσοι και ινδονήσιοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα πως ο Πούτιν δεν θα μεταβεί ο ίδιος στη σύνοδο, αλλά μπορεί να συμμετάσχει σ' αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης. Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Μπαλί θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αν σου άρεσε κάνε