Ανακαλύφθηκε ο «αστεροειδής του Χαλοουίν» που απειλεί τη Γη

Ανακαλύφθηκε ο «αστεροειδής του Χαλοουίν» που απειλεί τη Γη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:24 Δημιουργία 31/10/22, 17:21
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διεθνής ομάδα αστρονόμων του Αστεροσκοπείου Cerro Tololo Inter-American στη Χιλή εντόπισε για πρώτη φορά τρεις μεγάλους κοντινούς στη Γη αστεροειδείς, που μέχρι σήμερα κρύβονταν από τη λάμψη του Ήλιου.

Ένας από αυτούς είναι ο μεγαλύτερος και δυνητικά πιο επικίνδυνος αστεροειδής για τον πλανήτη μας που έχει ανακαλυφτεί κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Οι τρεις διαστημικοί βράχοι ανήκουν σε έναν πληθυσμό αστεροειδών που κινείται στο εσώτερο ηλιακό σύστημα, ανάμεσα στον Ήλιο και στις τροχιές της Γης και της Αφροδίτης. Πρόκειται για μια περιοχή πολύ δύσκολη για αστρονομικές παρατηρήσεις, καθώς τα επίγεια τηλεσκόπια «τυφλώνονται» από την λάμψη του άστρου μας, ενώ τα διαστημικά αδυνατούν πλήρως να παρατηρήσουν, καθώς τα ηλεκτρονικά τους θα καίγονταν από την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί μόνο 25 αστεροειδείς με τροχιές τελείως ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

Ο πιο επικίνδυνος από τους τρεις είναι ο «2022 ΑΡ7», διαμέτρου ενάμισι χιλιομέτρου, του οποίου η τροχιά μπορεί κάποια στιγμή να διασταυρωθεί με εκείνη του πλανήτη μας. Οι άλλοι δύο, διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, είναι οι «2021 LJ4» και «2021 ΡΗ27», των οποίων οι τροχιές εκτιμάται ότι παραμένουν μακριά από το «μονοπάτι» της Γης στον ουρανό.

Ο «2021 ΡΗ27» είναι ο κοντινότερος στον Ήλιο αστεροειδής που έχει βρεθεί έως τώρα και θεωρείται πιθανό ότι στη διάρκεια της τροχιάς του, όταν πλησιάζει πολύ το άστρο μας, η επιφάνεια του γίνεται τόσο καυτή που μπορεί να λιώσει μόλυβδο.

Η εκτιμώμενη διάμετρός του

Εξάλλου ένας πρόσφατα ανακαλυφθείς αστεροειδής, ο «2022 RM4», που έχει μέγεθος ουρανοξύστη και ανήκει επίσης στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων για το μέλλον, θα κάνει μια κοντινή διέλευση από τη Γη την 1η Νοεμβρίου.

Ο λεγόμενος «αστεροειδής του Χαλοουίν» (που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες) έχει εκτιμώμενη διάμετρο 330 έως 740 μέτρων και θα περάσει με ταχύτητα 84.500 χιλιομέτρων την ώρα σε απόσταση 2,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας ή περίπου έξι φορές μεγαλύτερη από τη μέση απόσταση Γης-Σελήνης, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η τελευταία χαρακτηρίζει «κοντινό στη Γη αντικείμενο» όποιο ουράνιο σώμα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 193 εκατ. χλμ. και ως «δυνητικά επικίνδυνο» οποιοδήποτε μεγάλο σώμα φτάνει σε απόσταση κάτω των 7,5 εκατ. χλμ. Οτιδήποτε πάρει αυτό τον χαρακτηρισμό, στη συνέχεια παρακολουθείται από τους αστρονόμους για πιθανή αλλαγή στην τροχιά του, που θα μπορούσε να το φέρει σε καταστροφική σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Η NASA έχει υπολογίσει τις τροχιές σχεδόν όλων των κοντινών στη Γη αντικειμένων πέρα από το τέλος του 21ου αιώνα. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να προκύπτει κανένας εξ ουρανού κίνδυνος για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια. Αν, ο μη γένοιτο, προκύψει τέτοια προοπτική πτώσης αστεροειδούς στη Γη, ήδη δοκιμάζονται διαστημικές τεχνολογίες αποτροπής στο πλαίσιο της πλανητικής άμυνας.

Αν σου άρεσε κάνε