Γιατί οι αγορές «ψήφισαν» Σούνακ για την Ντάουνινγκ Στριτ

Γιατί οι αγορές «ψήφισαν» Σούνακ για την Ντάουνινγκ Στριτ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:24 Δημιουργία 24/10/22, 19:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, θεωρείται ως ο αγαπημένος των αγορών, καθώς είχε δώσει τα... διαπιστευτήρια του ως υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Οι αγορές που μέτρησαν και το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ είχε ξεκάθαρη ατζέντα στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον, τον Σεπτέμβριο, έδειξαν τα... συναισθήματά τους από σήμερα το πρωί, όταν είχε φανεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τη Λις Τρας στην πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών.

Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής

Η απόδοση των διετών βρετανικών ομολόγων μειώθηκε έως 41 μονάδες βάσης στο 3,39% και των 10ετών gilts κατά 24 μ.β. στο 3,8%. Παράλληλα, οι traders μείωσαν τα στοιχήματά τους για το ύψος των αυξήσεων επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, η οποία υπέστη μεγάλο πλήγμα από την εξαγγελία ενός τεράστιου πακέτου φορολογικών απαλλαγών και ενεργειακών επιδοτήσεων της προκατόχου του, την ώρα που το δημόσιο χρέος της Βρετανίας έχει αυξηθεί πολύ και κινείται κοντά στο 100% του ΑΕΠ σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Μαρτίου. Πιστεύουν, επίσης, ότι με την πολιτική του θα συμβάλει στην ηρεμία των κλονισμένων βρετανικών αγορών.

Ως υπουργός Οικονομικών από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022, ο κ. Σούνακ έθεσε τη Βρετανία σε τροχιά αύξησης του φορολογικού βάρους στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, αυξάνοντας παράλληλα και τις δημόσιες δαπάνες, ελέω κορονοϊού, υποσχόμενος όμως μεγαλύτερη πειθαρχία και μείωση της σπατάλης.

Επικριτικός για τις φοροελαφρύνσεις

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το καλοκαίρι για τη διαδοχή του κ. Τζόνσον, ο κ. Σούνακ επέκρινε την ατζέντα της κυρίας Τρας με τις μεγάλες φοροελαφρύνσεις, δηλώνοντας ότι θα μείωνε τους φόρους μόνο αφού θα είχε τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ο οποίος τρέχει με διψήφιο ποσοστό. Είχε εξαγγείλει, μάλιστα, ένα σχέδιο για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 20% στο 16% έως το 2029.

Ο κ. Σούνακ στήριξε την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Αγγλίας και τόνισε ότι είναι σημαντικά η πολιτική της κυβέρνησης να είναι εναρμονισμένη με αυτή της ΒοΕ, ώστε να μειωθεί και να μην υποδαυλισθεί ο πληθωρισμός.

Ξεκάθαρα η επιλογή της αγοράς

«Ο Σούνακ είναι ξεκάθαρα η επιλογή της αγοράς και θα υπάρχει ανακούφιση ότι ο έλεγχος θα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management. «Αυτό μπορεί να μην κρατήσει πολύ, αλλά θα είναι μία περίοδος του μέλιτος. Το πείραμα με ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο μείγμα πολιτικής έχει τελειώσει οριστικά», πρόσθεσε.

Αν και ο νέος πρωθυπουργός δεν έχει δώσει ακόμα στίγμα των προθέσεων του μετά το καλοκαίρι, εν τούτοις είχε προειδοποιήσει από την προεκλογική αναμέτρηση για τη διαδοχή του Τζόνσον ότι τα μέτρα που είχε υποσχεθεί η Τρας θα έφερναν τη Βρετανία στο χείλος της κατάρρευσης.

«Είχε δηλώσει ότι δεν θα έκανε τίποτε από αυτά που έκανε η Λιζ Τραζ», σημείωσε αναλυτής της UBS. Από τη θέση του πρωθυπουργού θα μπορέσει πιθανότατα θα τηρήσει τη δέσμευση για την κατάθεση ενός μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος στις 31 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των προβλέψεων του Γραφείου για τον Προυπολογισμό, πρόσθεσε, αίροντας την ανησυχία που σκίαζε τις αγορές.

Για να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό, το οποίο επιδεινώθηκε από την αύξηση του κόστους δανεισμού που προκάλεσε η κρίση, ο Σούνακ θα πρέπει πιθανότν να προχωρήσει σε κάποια αύξηση της φορολογίας και έλεγχο των δαπανών.

Και αυτό, ενώ η κυβέρνηση πιέζεται να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών και των επιτοκίων.

Μία από τις πρώτες προκλήσεις του νέου πρωθυπουργού θα είναι να ελέγξει το κόμμα του, όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για βασικά ζητήματα, όπως της οικονομικής και της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα υπάρξει ισχυρή αντίδραση από κάποιους στο κόμμα στην αύξηση της φορολογίας, ενώ άλλοι θα αντιταχθούν στη μείωση των δαπανών σε βασικούς τομείς, όπως της υγείας και της άμυνας.

Διαδικασίες εξπρές

Σε επίπεδο κόμματος το τοπίο ξεκαθάρισε γρήγορα, όπως άλλωστε ήταν και ο στόχος των Τόρις, προκειμένου να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την επούλωση των πληγών των τελευταίων μηνών, για τη χώρα και την οικονομία, καταρχάς με την παραίτηση Τζόνσον και κατόπιν με την ακόμη πιο θυελλώδη παραίτηση Τρας.

Η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρμοντ το... πάλεψε μέχρι και την τελευταία στιγμή φτάνοντας κοντά στο όριο των 100 υπογραφών στήριξης από βουλευτές του κόμματος, έτσι ώστε η αναμέτρηση τους να καταλήξει σε κάλπη. Όμως δεν τα κατάφερε και απεσύρθη λίγο πριν την εκπνοή του χρονικού ορίου που είχε τεθεί.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκηνιακό θρίλερ, κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο, με επίκεντρο κυρίως τον κ. Τζόνσον και την πιθανότητα να είναι επίσης υποψήφιος. Τελικά ο πρώην πρωθυπουργός απεσύρθη, επισήμως για... αλτρουϊστικούς σκοπούς, ώστε να αποφευχθεί ο διχασμός του κόμματος για το καλό της χώρας, όμως οι «κακές γλώσσες» επέμεναν πως τα... κουκιά των «100» δεν έβγαιναν, οπότε αποχώρησε για να αποφύγει το διασυρμό του.

Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση Τζόνσον επιτάχυνε τις διαδικασίες, καθώς ακόμη μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών «απευλευθερώθηκε» για να δηλώσει τη στήριξη του προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος σήμερα το πρωί εμφανιζόταν να έχει την επίσημη στήριξη τουλάχιστον 188 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πλέον, ο κ. Σούνακ καλείται να χαράξει μια νέα πορεία για τους Τόρις και τη χώρα. Και μάλιστα για το σκοπό αυτό αναμένεται να έχουμε ταχύτατες διαδικασίες και για το σχηματισμό της κυβέρνησης του.

Με πληροφορίες από Imerisia.gr

Αν σου άρεσε κάνε