Βρετανία: Αποπέμφθηκε και η υπουργός Εσωτερικών με «εισήγηση» Χαντ

Βρετανία: Αποπέμφθηκε και η υπουργός Εσωτερικών με «εισήγηση» Χαντ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:51 Δημιουργία 19/10/22, 19:47
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το «πουλόβερ» της κυβέρνησης που έφτιαξε η Λιζ Τρας σταδιακά ξηλώνεται, ωστόσο η Συντηρητική πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί και η ίδια δηλώνοντας πως είναι αγωνίστρια.

Μετά τον Κουάζι Κουαρτένγκ ο οποίος αποπέμφθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπράβερμαν, αποτελεί «παρελθόν» από το κυβερνητικό σχήμα, όπως μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η αποχώρηση της Μπράβερμαν έγινε κατόπιν «εισήγησης» του νέου υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Ως επικρατέστερος να τη διαδεχθεί φέρεται ο πρώην υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Οι πληροφορίες του Guardian δεν διαψεύστηκαν από την Ντάουνινγκ Στριτ και αναμεταδίδονται τόσο από το βρετανικό πρακτορείο PA όσο και από το BBC.

Ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Sun αναφέρει ότι η κυρία Μπράβερμαν αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Τρας.

Αρνητική δημοσκόπηση για την Τρας

Την παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία στηρίζουν περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους και το 80% κατηγορούν την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η κυρία Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του κ. Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

Αν σου άρεσε κάνε