Κυρώσεις από την ΕΕ στο Ιράν για τα drones που δίνει στη Ρωσία

Κυρώσεις από την ΕΕ στο Ιράν για τα drones που δίνει στη Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:51 Δημιουργία 19/10/22, 16:49
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τη δρομολόγηση επιβολής στοχευμένων κυρώσεων κατά του Ιράν ενέκρινε η Ε.Ε. με αφορμή τις προμήθειες οπλικών συστημάτων τύπου drones προς την Ρωσία.

Τα ιρανικά drones, τύπου Shahed-136, χρησιμοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο του πολέμου και κυρίως κατά τις νέες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κατά επιλεγμένων υποδομών της Ουκρανίας, όπως και κατά αστικών στόχων.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην στοχοποίηση του Ιράν, με την ΕΕ να εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων ενάντια σε τρεις ιρανικές εταιρείες, όπως και κατά 5 Ιρανών αξιωματούχων, που σχετίζονται με τις οπλικές προμήθειες προς τη Ρωσία. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει η εταιρεία Shahed Aviation Industries, που κατασκευάζει τα drones.

Το θέμα είχε ήδη συζητηθεί τη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και «κλείδωσε» σήμερα από τα τεχνικά κλιμάκια των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών. Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκεται και η πιθανότητα οι κυρώσεις να διευρυνθούν σε δεύτερο στάδιο με την προσθήκη δύο ακόμη ιρανικών εταιρειών και 2 αξιωματούχων της Τεχεράνης.

Αν σου άρεσε κάνε