Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα έκανε η Τουρκία

Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα έκανε η Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:49 Δημιουργία 18/10/22, 17:06
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποίησε η Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg βασισμένο σε δύο πηγές μια κινητή πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του πυραύλου από ένα αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Ρίζε, περίπου στις 7:00 το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης.

Το βλήμα πέταξε 561 χιλιόμετρα (350 μίλια) και έπεσε στα ανοικτά των ακτών του λιμανιού της Σινώπης, ανέφεραν δυο διαφορετικές πηγές στο Bloomberg.

Το απόρρητο σχέδιο πυραύλου με την ονομασία Tayfun, ή Typhoon στα τουρκικά, βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι χωρίς να επεκταθούν σε λεπτομέρειες. Η Προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία επιβλέπει την ανάπτυξη των όπλων που κατασκευάζονται σε τοπικό επίπεδο, αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το έργο.

Η Τουρκία παρέλαβε ένα προηγμένο ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 το 2019, δύο χρόνια αφότου η Άγκυρα υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι η συνεργασία τους θα μπορούσε να τη βοηθήσει να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία και της απαγόρευσαν να εργάζεται και να παραλαμβάνει τα αεροσκάφη stealth F-35 της Lockheed Martin Corp. σε απάντηση.

Αν σου άρεσε κάνε