Handelsblatt: Ξεμένει από χρήμα ο Πούτιν, στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ρωσία

Handelsblatt: Ξεμένει από χρήμα ο Πούτιν, στα πρόθυρα χρεοκοπίας η Ρωσία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:14 Δημιουργία 18/10/22, 15:44
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει φέρει την οικονομία της χώρας του σε μια «άνευ προηγουμένου κακή κατάσταση». Παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε μια πιθανή χρεοκοπία, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Ο πόλεμος και οι δυτικές κυρώσεις έχουν φέρει τη Ρωσία σε βαθιά κρίση. «Αντί για την οικονομική ανάπτυξη του 3% που αναμένονταν στην αρχή του έτους, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είναι πιθανό να μειωθεί κατά 6%», αναφέρει η Handelsblatt.

Τον Μάρτιο, αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επικράτησε «κατάφωρος πανικός» στη Ρωσία. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Μόσχας κατάφερε να λάβει αποφασιστικά αντίμετρα. «Ο κύριος λόγος για τον οποίο η οικονομία της Ρωσίας μπόρεσε να ανακάμψει κάπως εκείνη την εποχή ήταν ότι μόνο οι ΗΠΑ, όχι η ΕΕ, είχαν επιβάλει σκληρές κυρώσεις στην αγορά ρωσικών πηγών ενέργειας». Τώρα που σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται να επιβληθεί και ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου και απαγόρευση αγοράς ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων, η κύρια πηγή εισοδήματος της Ρωσίας θα μειωθεί σοβαρά.

Ενώ και το δημόσιο ταμείο της Ρωσίας υποφέρει σημαντικά. Το κενό που δημιουργήθηκε στον εθνικό προϋπολογισμό από φορολογικές ελλείψεις ανέρχεται μόνο τον Ιούλιο σε 900 δισεκατομμύρια ρούβλια (15,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και επομένως το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. «Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, ο Πούτιν θα ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει όλο και περισσότερους στρατιώτες στον πόλεμο στην Ουκρανία», προβλέπει η Handelsblatt.

«Η Γερμανία πρέπει να εξοπλιστεί»

Η γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη είναι συχνά σαν να προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung σε σημερινό της άρθρο. «Για δεκαετίες, όλοι συμφωνούσαν ότι η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής όταν η Γερμανία δεν έχει υπερβολική δύναμη. Τώρα η χώρα πρέπει να εξοπλιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της». Το ερώτημα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι, αν αυτό είναι μια καλή ιδέα.

«Κάποιοι θέλουν περισσότερη γερμανική ηγεσία, άλλοι λιγότερο. Μερικοί βρίσκουν τη γερμανική ηγεσία καλή σε ένα θέμα, αλλά όχι σε ένα άλλο». Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τη στιγμή που ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και η ήπειρος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλές χώρες διαδίδεται η εντύπωση «ότι οι Γερμανοί σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους και κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για τους ίδιους».

Αυτό δεν είναι εντελώς λάθος, καταλήγει η εφημερίδα. «Λόγω των ενοχών τους, οι Γερμανοί έχουν ξεχάσει εντελώς πώς να σκέφτονται γεωπολιτικά. Προτίμησαν να σκέφτονται το φθηνό φυσικό αέριο και τα χρήματα». Τώρα αντί να αναλάβει δράση, η Γερμανία είναι «σαν πατέρας που έφυγε και εγκατέλειψε την οικογένειά του και τώρα δεν τολμά να γίνει ξανά πατέρας», σχολιάζει με γλαφυρό τρόπο η εφημερίδα του Μονάχου. Εξίσου και «η Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει γιατί μετά από δύο μεγάλους πολέμους, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι είναι πιο ασφαλείς όταν η Γερμανία όχι μόνο ηττάται, αλλά ενσωματώνεται, περικλείεται και εξημερώνεται».

Φυσικά, η Ευρώπη περιμένει από την Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Αλλά οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν ξέρουν ακόμα πώς να αντιμετωπίσουν αυτή την προσδοκία και τις ενοχές τους. Δεν βοηθά ούτε το γεγονός ότι οι Γερμανοί ένιωθαν πάντα περισσότερο ένοχοι απέναντι στους Ρώσους παρά στους Ουκρανούς, παρόλο που υπέφεραν εξίσου από τον πόλεμο εξόντωσης του Χίτλερ κατά της Σοβιετικής Ένωσης», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung.

Αν σου άρεσε κάνε