Ερντογάν: Στην ανατολική Θράκη το ρωσοτουρκικό Hub για το φυσικό αέριο

Ερντογάν: Στην ανατολική Θράκη το ρωσοτουρκικό Hub για το φυσικό αέριο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:17 Δημιουργία 14/10/22, 16:16
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το περιεχόμενο της συζήτησης του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατονόμασε την ανατολική Θράκη ως το ιδανικό μέρος για να «στηθεί» το ενεργειακό hub που επιθυμεί η Ρωσία, σε συνεργασία με την Τουρκία.

Το ρωσικό σχέδιο

Θυμίζουμε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κορυφαίο ενεργειακό κόμβο για τις μεταφορές του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Στρατηγικό ρόλο θα παίζει δε, ο υπάρχον αγωγός του TurkStream που πιθανότατα θα ενισχυθεί με νέες γραμμές.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα σε συνάντηση τους χθες στην Αστάνα, του Καζακστάν, με τον κ. Πούτιν να ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία είναι η πλέον αξιόπιστη οδός για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα. Όμως, κατά την επιστροφή του στην Τουρκία προχώρησε σε αποκαλύψεις προς τους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως έδωσε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας να διαμορφώσει ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός hub φυσικού αερίου, πιθανότατα στη Θράκη, που προκρίνεται ως το καλύτερο γεωγραφικό σημείο.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε ότι και οι δύο χώρες θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα επί του σχεδίου Πούτιν για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων μας και στον αρμόδιο φορέα από τη ρωσική πλευρά να συνεργαστούν» τόνισε ο κ. Ερντογάν προσθέτοντας πως «θα βρούμε το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το κέντρο διανομής και θα το φτιάξουμε».

Ο ρόλος της Gazprom στο εγχείρημα

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι το υπουργείο Ενέργειας και η Gazprom θα πραγματοποιήσουν πρώτα μια έκθεση σκοπιμότητας για την εξέταση του σχεδίου και όλα τα μέτρα πουο πρέπει να ληφθούν.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε ήδη συνάντηση με τον ισχυρό άντρα της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στο πλαίσιο ενεργειακού φόρουμ που έγινε στα μέσα της εβδομάδας στη Μόσχα. Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της Gazprom είχε αναφερθεί στο σχέδιο και είχε σχολιάσει πως «τεχνικά είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε εγκαταστάσεις μεταφοράς αερίου. Όσον αφορά το ζήτημα δημιουργίας hub στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, δίχως αμφιβολία, είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί».

Αν σου άρεσε κάνε